Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Počet pracovísk PPA v regiónoch klesá

Počet pracovísk PPA v regiónoch klesá
insert_photoPPA

Pôdohospodárska platobná agentúra ruší niektoré svoje pracoviská v regiónoch. Podľa samotnej PPA ide o racionalizáciu siete, v rámci ktorej sa rušia pracoviská v Lučenci, Komárne a Trebišove.

„Cieľom opatrenia je znižovanie administratívnej záťaže v oblasti priamych podpôr a kontroly na mieste a zvýšenie efektívnosti využívania verejných zdrojov,“ uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Akým spôsobom sa administratívna záťaž v praxi zníži rezort neuviedol.
Pracoviská zanikli k 1.septembru 2018. Celkový počet regionálnych agentúr tak klesol z pôvodných 17 na 14.

„Zamestnanci spolu s agendou zrušených pracovísk budú začlenení do existujúcich regionálnych pracovísk. Rozhodnutie PPA umožňuje v rámci regionálnych pracovísk celoplošné pokrytie agendy priamych podpôr. Agenda projektových podpôr bude pokrytá len regionálnym pracoviskom Nitra a ústredím v Bratislave tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom období,“ uvádza MPRV SR.

PPA si od racionalizácie siete sľubuje zefektívnenie činnosti jednotlivých pracovísk a lepšiu možnosť zastupovať sa medzi zamestnancami. Priniesť to má aj lepšie plánovanie integrovaných kontrol na mieste za súčasného zníženia rizika podvodov preskupením kontrolnej činnosti.

„Všetky zrušené regionálne pracoviská PPA sú vzdialené do 40 km od najbližšieho iného regionálneho pracoviska PPA, takže naďalej budú dobre dostupné pre žiadateľov,“ dodáva rezort.

Iný názor na to majú samotní poľnohospodári, ktorí zrušením pracovísk zostali zaskočení.

„Máme aj také prípady, kde žiadateľ musí chodiť na nové regionálne pracovisko PPA, ktoré mu je po novom oveľa viac vzdialené. Presunutím agendy sa vzdialenosť pre niektorých poľnohospodárov aj zdvoj alebo až strojnásobila – napríklad zo 64 km na 139 km alebo zo 40 na 120 km. Takéto rozhodnutie žiadateľom zvýši náklady na cestovanie a predĺži čas strávený v aute, hoci by radšej tú navýšenú časť strávili na poli alebo pri zvieratách,“ vysvetlila Jana Holéciová z SPPK.

Podľa ministerstva ale práve títo farmári môžu využiť iné spôsoby podávania žiadostí.

„Pokiaľ žiadateľ nie je schopný, prípadne nemá možnosti riešiť podania osobne z dôvodu vzdialenosti a dostupnosti príslušného regionálneho pracoviska, môže využiť alternatívne spôsoby komunikácie, napr. poštou alebo elektronicky za použitia zaručeného elektronického podpisu,“ odporučil rezort pôdohospodárstva.

Podľa komory ale podávanie žiadostí poštou predlžuje administráciu. V prípade akýchkoľvek chýb navyše poľnohospodári musia všetky problémy riešiť osobne, priamo na pobočkách.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: PPA

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Blbizmus
Blbizmus
6. september 2018 18:39

Namiesto aby riešili ľudia že podávame elektronicky mapy ale jednoduchú žiadosť nemôžeme podať elektronicky čo je stokrát ľahšie ….. mali by zrušiť všetky RP a všetko elektronicky… tie pracoviska sú úplný socializmus – platíme z dani ľudí aby prepísali čo žiadateľ už raz napísal … ešte aj poradovníky pri podaní… Celý komentár »

realista
realista
6. september 2018 21:07

re „Blbizmus“ nick hodný názoru…preto ani nemožno komentovať…..

realista
realista
6. september 2018 21:26

ináč nič ma tak dávno nepobavilo ako veta : „Cieľom opatrenia je znižovanie administratívnej záťaže v oblasti priamych podpôr a kontroly na mieste a zvýšenie efektívnosti využívania verejných zdrojov,“

JaFi
JaFi
7. september 2018 6:33

Toto je proti zdravému rozumu. Nepochopili jednu základnú vec „Oni sú tu pre nás a nie my pre nich.“

Anonym
Anonym
7. september 2018 14:23

Ja si myslim, ze je to spravne. V 21. storoci nie je nic, co by sa nedalo vybavit elektronicky. Alebo niekomu chyba osobny kontakt a priestor na korupciu?
Aj jedno pracovisko by stacilo. V BA a hotovo.

realista
realista
7. september 2018 16:01

„bezmennému“ – z Bratislavy ? a prečo nie pracovisko v BB alebo Svidníku ?, keď už optimalizovať štruktúru tak povedzme – v jednom meste a v jednej budove – PPA, SPF, pozemkový a lesný úrad … to by bolo niečo pre občana… a z tou elektronizáciou to tiež „nie je… Celý komentár »

Blbizmus
Blbizmus
7. september 2018 17:42

Pre realistu – každý ma rád najmä svoj názor však? Môžem si dovoliť predpokladať že máte radi veci ako v reálnom socializme a z toho je váš nick? 🙂 radšej mat blbizmus v názve nicku ako blbizmi písať … treba ísť s dobou a keď už mame povinne elektronické schránky… Celý komentár »

G.S.
G.S.
7. september 2018 19:42

Blbizmus – Podávať elektronicky alebo poštou? Ešte aj tú mapu na priame platby ak podávaš, tak PPA vidí aj niektoré chyby ale ty nie. A potom zistíš, že je podaná žiadosť, systém ti vyhodnotil, že je to bez chýb a z PPA ti volajú, že opravte si to a to… Celý komentár »

realista
realista
7. september 2018 20:01

re „Blbizmus“ pôvodne som nechcel písať, ale je piatok večer nedalo mi- podpichnem – máte OP s čipom ?, aktivovanú elektronickú schránku ? Aktívne využívate ? No a teraz vážne – mám rád svoj názor ako každý ( Vy nie ?), ale to neznamená, že je jediný správny. A myslím… Celý komentár »

bod absolutizmu
bod absolutizmu
10. september 2018 20:44

Všetky zrušené regionálne pracoviská PPA sú vzdialené do 40 km od najbližšieho iného regionálneho pracoviska PPA, takže naďalej budú dobre dostupné pre žiadateľov, A kiskovci zo Sabinova šíria fake news, že do Prešova majú 18 km a do Popradu 70. A Sorosove deti z Bardejova, že do Prešova 40 a… Celý komentár »