Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Duálne vzdelávanie v agrosektore nefunguje

Duálne vzdelávanie v agrosektore nefunguje
insert_photoilustračné foto poľnoinfo.sk

Zatiaľ čo v strojárskych odvetviach či automobilovom sektore sú do duálneho vzdelávania zapojené stovky stredoškolákov, v agrosektore tento systém takmer vôbec nefunguje.

Vlani boli zo 47 škôl so zameraním na potravinárstvo a poľnohospodárstvo zapojené do systému len dve školy – SOŠ v Pruskom v odboroch podnikateľ pre rozvoj vidieka a poľnohospodár – mechanizácia, a Spojená škola v Ivanke pri Dunaji v odboroch agromechanizátor – opravár a chov koní a jazdectvo. Celkovo sa duálneho systému pritom zúčastnilo len 7 študentov.

„Poľnohospodárstvo v súčasnosti nie je práve tým odvetvím, ktoré by bolo pre mladých ľudí až také zaujímavé. Politici, ktorí tu roky vládnu sa v poslednom čase zameriavali na mnohé iné odvetvia a poľnohospodárstvo ich nezaujímalo.  Veľmi viditeľná bola napríklad podpora automobilového priemyslu. Samotné odvetvie poľnohospodárstva v posledných rokoch prešlo a stále prechádza transformáciou,“ uviedla Jana Holéciová zo SPPK.

Samotná komora by pritom privítala, keby sa do duálneho vzdelávania v sektore zapojilo čo najviac mladých ľudí.

Samozrejme, podniky by si takýmto spôsobom dokázali vychovať mladých ľudí, ktorí by ďalej pracovali v odvetví. Je obrovskou výhodou, že podnik si môže vychovať vlastného zamestnanca. Takýto spôsob je jednou z výborných možností, ako priniesť do odvetvia mladú krv,“ dodala Holéciová.

V agrosektore sa pritom priemerný vek neustále zvyšuje – aktuálne sa pohybuje nad hranicou 50 rokov. Aj preto je omladenie sektora viac ako potrebné.
Napriek tomu sa ale do duálneho vzdelávania dosiaľ zapájalo len minimum škôl aj zamestnávateľov v poľnohospodárskom odvetví.

„Na našej škole nateraz duálne vzdelávanie nemáme a je otázne, či vôbec budeme mať. K dnešnému dňu totiž nemáme v zozname zamestnávateľov žiadneho partnera, ktorý by mal osvedčenie alebo certifikát na duálne vzdelávanie a nevieme, či sa tak v budúcnosti stane,“ vysvetlila riaditeľka SOŠ veterinárnej v Nitre Edita Križanová.

Aktuálne vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré by mali duálne vzdelávanie viac otvoriť aj pre agrosektor.

„Doteraz bol duálny systém vnímaný ako privilégium veľkých podnikov, najmä automobiliek, ale práve zmenami dochádza k tomu, že sa otvára aj pre malé a stredné podniky a aj pre živnostníkov. Zaviedli sme celý rad opatrení, ktoré im umožňujú do systému vstúpiť – od priamych platieb, ktoré môžu dostávať od 1000 eur na žiaka, cez odbúranie byrokratických prekážok. Všetky potvrdenia, ktoré dosiaľ museli zháňať na úradoch, teraz môžu nahradiť čestným vyhlásením, ponechali sme len výpis z registra trestov, z pochopiteľných dôvodov,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová

Systém by sa podľa rezortu mal zaktivizovať aj v odvetviach, v ktorých dosiaľ nefungoval. Ministerstvo nateraz potvrdilo viac ako 50 zamestnávateľov pre odvetvie poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, rozvoj vidieka a potravinárstvo.

Žiaci sa môžu do duálneho systému zapájať ešte aj počas aktuálneho školského roka – do konca prvého polroka. V minulosti sa museli rozhodnúť skôr, ako sa školský rok začal.

„Taktiež sme umožnili, aby sa viacerí zamestnávatelia spájali v rámci profesijných organizácií a klubov a spoločne si študentov vyvzdelávali, čiže nie je to len na pleciach jedného jediného podnikateľa alebo zamestnávateľa,“ dodala Lubyová.

Viaceré školy ale avizujú, že so systémom duálneho vzdelávania začnú najskôr na budúci školský rok, odkedy by mal byť inovovaný aj štátny vzdelávací program. Ten aktuálny totiž povoľuje len toľko hodín praxe, že v niektorých odboroch by vstup do duálneho systému znamenal rozpor s platnými predpismi. Školy taktiež musia spolu so zamestnávateľmi urobiť nábor žiakov pre duálny systém. Pre aktuálny školský rok tak mnoho nových škôl nerobilo, keďže zmeny v zákone vstúpili do platnosti až 1.septembra 2018.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: ilustračné foto poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Realista
Realista
13. september 2018 7:03

Vsak len ked jedna televizia robi propagandu ani sa necudujem a to dost negativnu tak sa tam nikto ani nehrnie

agrarnik zHN
agrarnik zHN
13. september 2018 8:14

O poľnohospodárstvo nie je záujem aj preto lebo poľnohospodárstvo je na okraji záujmu spoločnosti a prečo by mali rodičia smerovať svoje deti do odvetvia agrárneho, ktoré sa už vyše 10 rokov zmieta v biede a strachu o prežitie. Na druhej strane sme väčsinu škôl tohto zamerania zavreli a na slovenských… Celý komentár »

Zaujem je!
Zaujem je!
13. september 2018 15:17

Záujem o poľnohospodárstvo aj je, len nik vo veku 25-30 rokov po 5 rokoch VŠ nechce pracovať za 850 € brutto 7 dní v týždni, 24 hodín denne na x tisíc hektárovom podniku, kde nemá žiadne slovo ani právomoci. Proste aj robotník za pásom keby maká každý deň 12 hod,… Celý komentár »