Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Počet prípadov nákazy africkým morom ošípaných stúpol

Počet prípadov nákazy africkým morom ošípaných stúpol
insert_photoTASR

Na päť sa zvýšil v Belgicku počet prípadov nákazy africkým morom ošípaných po tom, ako tento vírus potvrdili pozitívne testy u ďalšej uhynutej diviačej zveri, informovala v pondelok belgická tlačová agentúra Belga.

Dva nové prípady nákazy potvrdili v piatok v oblasti belgickej obce Étalle, 180 kilometrov juhovýchodne od Bruselu a blízko hraníc s Francúzskom a Luxemburskom. V regióne obmedzili lov a kŕmenie.

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis zo šírenia nákazy obvinil „ľudský faktor“. V tejto súvislosti sa odvolal na nákladné vozidlá a osoby, ktoré používajú kontaminované krmivo. Dodal, že o situácii už boli informované vlády Luxemburska, Francúzska, Nemecka i Holandska.

V pondelok miestne úrady nariadili viac dopravných kontrol. Do spomínanej oblasti môžu vstúpiť len jednotlivci, ktorí prípad vyšetrujú. Informoval o tom René Collin, minister poľnohospodárstva pre Valónsko, kde sa postihnutý región nachádza.

Ide o prvý zaznamenaný výskyt afrického moru ošípaných v západnej Európe. Táto nákaza sa v Európskej únii vyskytuje už od roku 2014. Vírus doteraz zaznamenali v ôsmich krajinách na východe EÚ, ako aj na Ukrajine či v Rusku. Od roku 2015 sa počet prípadov medziročne zdvojnásobil, priblížila agentúra DPA.

Africký mor ošípaných, na rozdiel od tzv. prasacej chrípky, nepredstavuje pre človeka žiadne riziko. Je však smrtiaci pre ošípané a diviaky a spôsobuje obrovské straty pre poľnohospodárov. Proti vírusu zatiaľ neexistuje žiadna účinná vakcína.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments