VÚB
VÚB

V Liptovskej Tepličke sú dôkazom finalizácie bryndzové halušky

V Liptovskej Tepličke sa negazduje ľahko. Obhospodarovaná pôda je zväčša v kopcoch, kamenistá a z relatívne rozsiahlej výmery družstva 1280-hektárov je tej ornej len 65-hektárov. Podmienky, ktoré sa zdajú na prvý pohľad ako nehostinné, dokážu maximálne využiť. Zamestnávajú 38 ľudí a investície, ktoré aktuálne realizujú, dokazujú, že ani v najbližšom období sa počty ich kolegov nebudú redukovať.

V Liptovskej Tepličke sú dôkazom finalizácie bryndzové halušky

Nové stroje smerovali do pestovania zemiakov a živočíšnej výroby. Prírodné podmienky neponúkajú oveľa širšie výrobné zameranie. Hospodária v Národnom parku a pod pôdou, ktorú obrábajú sa nachádzajú veľké rezervoáre pitnej vody. Už roky sú v systéme ekologického poľnohospodárstva a zdá sa, že jeho špecifiká majú pod kontrolou.

Najlepšie to demonštrujú zemiaky, ktoré sa vo veľkej miere zo severných oblastí Slovenska presťahovali na úrodný, teplý a slnečný juh. Družstvo v Liptovskej Tepličke tradíciu ich pestovania ale nikdy neporušilo. Aj keď, podľa predsedníčky družstva Anny Glejdurovej, už mali pohrozené.

"Mali sme roky, keď sa z hektára urodilo 16 ton, ale aj také, že rovnakú úrodu sme dosiahli za dva roky spolu. Vedúci výroby Stanislav Michalica vtedy vážne uvažoval, či dať ekonomike pestovania zemiakov na Liptove ešte jednu šancu," hovorí Anna Glejdurová.

Jej pravá ruka, o generáciu mladší mechanizátor a spomínaný vedúci výroby, Stanislav Michalica neuhol z cesty. Orná pôda v regióne je samý kameň a zemiaky sú predsa len trhovou plodinou, ktorá diverzifikuje tržby družstva, ktoré pochádzajú najmä zo živočíšnej výroby.

"V pestovaní zemiakov sa nám odvtedy podarilo prejsť naozaj veľký kus cesty. Minuloročná úroda nás priblížila k tridsiatim tonám z hektára. Tento rok predpokladáme, najmä z dôvodu počasia, o niečo nižšiu úrodu," hovorí Anna Glejdurová.

Posun v pestovaní sa im podaril najmä vďaka agronomickej práci. Napríklad vo využítí stimulátorov určených pre ekologické hospodárenie, kvalitnej sadby a v neposlednom rade odkameňovaní parciel. Zemiaky z vlaňajšej osemhektárovej výmery sa objavili aj v obchodnom reťazci Lidl, kam sa dostali vďaka spolupráci s veľkoobchodom.

Už tradične ich využívajú aj vo vlastnom agropenzióne Dolinka. Tu si najviac na nich návštevník pochutí, ak si objedná liptovské halušky. Nie je z nich vyrobené iba cesto, ale uvarené kúsky zemiakov sú aj medzi haluškami. Sú to tie kúsky, ktoré sa nedajú pri strúhaní zemiakov už použiť do cesta a preto ich zvyčajne vyhadzujeme. V Liptove takto nepostupujú. Ak si k tomu primyslíme stopercentnú ovčiu bryndzu, taktiež z vlastného chovu oviec, ide nie len o výnimočnú finalizáciu produkcie v rámci nášho poľnohospodárstva, ale najmä o mimoriadne chutný obed.

Predsedníčka družstva Anna Glejdurová, mala v minulom roku záujem ešte výraznejšie využiť možnosti, ktoré im chov zvierat, ale aj v minulosti schválený bitúnok ponúka. Záujem mali mäso baliť, alebo vyrábať mleté mäso pre hamburgery, ktoré spotrebujú len vo svojom penzióne. Zároveň chceli využiť šokový zmrazovač časovo oddelene aj na zmrazovanie vlastných pirohov. Narazili.

Najmä na nevyjasnené kompetencie medzi dvoma inštitúciámi, ktoré často stoja ako prekážka ďalšieho rozvoja poľnohospodárskych subjektov.

"Ide o to, že sa bijú kompetencie Regionálnej veterinárnej správy a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Veľmi ma ten stav znechutil. Keď som z úst predsedu Národnej rady Andreja Danka počula, že by sa tieto úrady mali zlúčiť, považovala som to za dobrý nápad," hovorí predsedníčka družstva.

Dnes všetky činnosti súvisiace s ďalšou finalizáciou kvalitného teľacieho mäsa pozastavili. Čakajú na naplnenie sľubov predsedu strany, ktorá do svojej funkcie nominovala aj rezortnú šéfku. Veria, že v rámci záujmu o diverzifikovanie a finalizovanie poľnohospodárskej produkcie bude reforma týchto kontrolných orgánov jednou z hlavných priorít ministerstva.

Zdieľaj článok na Facebook
↑ Na začiatok

Odber nových článkov na email

Ak máte záujem prihlásiť sa k odberu článkov z portálu poľnoinfo.sk, stačí nižšie vložiť svoju emailovú adresu a kliknúť na tlačidlo "Mám záujem o odber noviniek". Následne vám bude poslaný autorizačný email.

Zasielanie noviniek z poľnohospodárstva je možné kedykoľvek zrušiť a služba je a vždy bude bezplatná.

Stále fandím a veľmi si vážim pani predsedníčku a jej spolupracovníkov. To je jedno z riešení našej biedy v poľnohospodárstve. Ak veríte sľubom predseovi strany,ktorú som volil,tak zabudnite na ich splnenie. Jeho záujmy sú tzv. globálne nie národné. To tvrdí a presadzuje ako predseda NR SR. On nevie ako zákonodarca aký je rozdieľ medzi rigorózom a výsledkom úspešného doktorandského štúdia . je hanba ,že ani nevie kde čo získal! Národovci a Martin Rázus musia byť zhrození a nešťastní. Vy ste Slovensko a nie taký Danko,biedny to človek. V úcte Váš Jozef Bulla Jozef Bulla / 26.09.2018

Stále fandím a veľmi si vážim pani predsedníčku a jej spolupracovníkov. To je jedno z riešení našej biedy v poľnohospodárstve. Ak veríte sľubom predseovi strany,ktorú som volil,tak zabudnite na ich splnenie. Jeho záujmy sú tzv. globálne nie národné. To tvrdí a presadzuje ako predseda NR SR. On nevie ako zákonodarca aký je rozdieľ medzi rigorózom a výsledkom úspešného doktorandského štúdia . je hanba ,že ani nevie kde čo získal! Národovci a Martin Rázus musia byť zhrození a nešťastní. Vy ste Slovensko a nie taký Danko,biedny to človek. V úcte Váš Jozef Bulla Jozef Bulla / 26.09.2018

Komu česť tomu česť. Hospodári z Liptovskej Tepličky sa daných podmienkach zrejme snažia robiť viac ako by museli. Aj napriek tomu však pri takomto podniku dotácie tvoria väčšiu polovičku výnosov. Je mnoho podnikov, ktoré sú v ekológii a na porovnateľnej výmere produkujú iba 1/3 - 1/2 toho čo gazdovia z Liptovskej Tepličky. Mali by sme sa zamyslieť či je ekológia bez produkcie cesta pre naše poľnohospodárstvo, pretože už teraz máme pomer dotácií k výnosom z vlastnej produkcie jeden z najvyšších v EU. Ekológia, biotopy, ale aj ANC je často iba zásterka k poberaniu dotácii ale bez zamestnancov a produkcie. Viem že práca v podhorských oblastiach má svoje špecifiká, ale sú príklady podnikov, ktoré sú v ekológii, v podhorských oblastiach a predsa majú tržby v prvovýroby skoro porovnateľné na podniky v produkčných oblastiach. V novom programovom období by sme sa mali pozrieť na to čo poľnohospodár skutočné robí za poskytnutú podporu, pretože tak ako nie je využitý potenciál podnikov v podhorských oblastiach rovnako v mnohých prípadoch ani v produkčných oblastiach podniky nerobia tak aby maximalizovali produkciu. Systém podpôr je v súčasnosti nastavený tak. Ak je našim cieľom sebestačnosť, tak asi nebude správne ak sa podpora integrovanej produkcie zeleniny, zemiakov, ovocia a vinohradov kráti o 20% a presúva sa do ekológie. Podmienky na základe ktorých sa prideľujú dotácie majú pre väčšinu slovenských poľnohospodárov oveľa väčší vplyv ako trhové podmienky. Skrátka Slovák robí to na čo sú dotácie a ak netreba vykázať produkciu tak načo by investoval a trápil sa z ľuďmi. Juraj Mačaj / 27.09.2018

Zaujímavý článok hlavne v časti pod obrázkom penzión Dolinka. Vážená redakcia poprosil by som Vás o zverejnenie článku ktorý by priniesol objektívny pohľad na to koľko bolo vynaložených prostriedkov konkrétne na malé bitúnky a hlavne aký prínos je vytvorený pre spoločnosť. Bol by zaujímavý určite aj zoznam spoločností ktoré dostali podporu na ich zhotovenie. A hlavne za akým cieľom ich využitia boli tieto projekty schvaľované. Je potrebné si uvedomiť že sa jedná o spoločné podpory ktoré si istá skupina určitými spôsobmi dokáže rozkrádať. Čosi podobné je opísané aj v príspevku pána Mačaja. Totiž ekológia v ponímaní istých ľudí je zameraná len na dotácie . Nie na primeraný prínos pre spoločnosť. Výmysel neprehľadného sendviča súdruha Jahnátka atď...Hlavne tu je potrebné hľadať cestu kde sa dajú ušetriť peniaze pre tých ktorý vytvárajú hodnoty a produkciu základných potravín. jm / 27.09.2018

↑ Na začiatok

Ceny komodít na svetových burzách

Pšenica €/tona Trend
MATIF Paríž 206,25
CBoT Chicago 166,86
KBB Bratislava 183,75
Kukurica €/tona Trend
MATIF Paríž 176,25
CBoT Chicago 130,56
KBB Bratislava 152,17
Repka €/tona Trend
MATIF Paríž 369,50

História zaznamenaná fotoobjektívom

Poľnohospodárske podielnicke družstvo Rača začalo od 28.júna 1999 so zberom čiernych, červených a bielych ríbezlí takmer na 34 hektároch rozlohy. Jarné mrazy v období kvitnutia ríbezlí poškodili 80% úrody. Na snímke František Benkovič (vľavo) a Benjamin Čík (vpravo) vykladajú ríbezle z kombajna na vlečku. Foto: TASR - Pavel Neubauer, 29.júna 1999 Autor: dobový text a foto TASR

Aktuálna predpoveď počasia

iMeteo.sk

Predpoveď počasia cez model ALADIN na SHMÚ