Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Za sucho dostanú roľníci zrejme 34 miliónov eur

Za sucho dostanú roľníci zrejme 34 miliónov eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Štát pripravuje odškodnenie za vlaňajšie sucho. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania materiál hodnotiaci vplyvy sucha v agrosektore v roku 2017.

„Straty, ktoré sme v spolupráci s našimi inštitúciami vypočítali, sú pre celé Slovensko na úrovni 52 miliónov eur,“ vysvetlil Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR.

Peniaze nedostanú všetci agropodnikatelia postihnutí suchom, ale len tí, ktorých sa vplyvy počasia dotkli najviac. Nateraz materiál hovorí o 210 subjektoch, najmä z juhozápadného a stredného Slovenska. Najviac škôd – v hodnote takmer 7,4 milióna eur, utrpeli farmári v trnavskom okrese. Po ňom nasleduje Dunajská Streda, Senec, Galanta, Hlohovec či Nitra.

Pre podporu a kompenzovanie strát sme nastavili kritériá. Vznikli aj na základe informácií zo SHMÚ, ktorý nám dal údaje o tom, ktoré regióny boli postihnuté suchom. Samozrejme, hlavné kritérium je, že na základe výkazov sa muselo preukázať, že v danom podniku bola strata vyššia ako 30-percent. My sme zobrali päťročný priemer, vylúčili sme ten najlepší a najhorší rok, a z trojročného priemeru sme vypočítavali skutočnosť z roku 2017,“ vysvetlil Ryba.

Materiál ešte musí prejsť časťou legislatívneho procesu, samotné ministerstvo priznalo, že peniaze na jeho naplnenie zatiaľ zabezpečené nemá a bude ich hľadať v rozpočte pre budúci rok.

„Pokiaľ sa uvedená suma schváli a reálne si vďaka nej vykryjú naši poľnohospodári časť svojich strát, bude to pozitívna informácia. Dôležité však bude aj to, aby sme do budúcnosti pripravili systém odškodňovania, aby nemuseli poľnohospodári každý extrémne náročný rok hovoriť o odškodňovaní, čo nie je ani systémové a ani imidžové,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Po systémových opatreniach volajú agropodnikatelia už roky.

„Ak takéto opatrenia neprídu, budú poľnohospodári trpieť a budú vždy po každej takejto zmene, každom výkyve a po každej katastrofe natŕčať ruky a verejnosť to bude vnímať, že len pýtajú. Pokiaľ by to bolo riešené tak, ako v iných častiach sveta, boli by sme na nepredvídané udalosti pripravení. Dá sa predpokladať, že všetci by sa v tomto systéme našli,“ reagoval Milan Mišánik zo Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR.

Aktuálne odškodňovanie čaká primárne poľnohospodárov zo sektora rastlinnej výroby.

„Hlavným iniciátorom bola Agrárna komora Slovenska a potom sme rozšírili tú našu požiadavku vlastne na všetky subjekty, ktoré boli postihnuté suchom. Hovoríme hlavne o intenzívnej rastlinnej výrobe. Máme však pripravený mechanizmus do budúcnosti, pokiaľ by sa takéto straty vykázali aj na ostatných komoditách v rámci ovocia či zeleniny, tak sme pripravení takýto materiál pripraviť,“ dodal Štefan Ryba z MPRV SR.

Poľnohospodári už dlhšie volajú po vytvorení rizikového fondu, ktorý je stále v príprave, Ministerka Gabriela Matečná sa začiatkom septembra vyjadrila, že rezort v tejto otázke komunikuje so Slovenskou záručnou bankou, definitívnu podobu fondu ale zatiaľ na stole nemá.

„Presadzujeme podporu zo strany štátu na refundáciu časti  ročného poistného, ktorá zníži  celkové náklady  na  poistné pre prvovýrobu.  Ide o rýchle riešenie. Je to najviac využívaná forma podpory rozloženia rizika pre poľnohospodárov v okolitých krajinách a uplatňuje sa na poistiteľné riziká. U nás štát neprepláca časť ročného poistného od roku 2013,“ uviedla Holéciová z SPPK.

Odškodnenie za sucho sa má týkať len škôd vzniknutých v roku 2017, peniaze by mohli poľnohospodári dostať až v roku 2019, keď materiál prejde celým legislatívnym procesom. Sucho ich pritom postihlo aj v tomto roku – prejavilo sa najmä na východe krajiny. Niektorí agropodnikatelia avizujú, že pre straty budú nútení okresať aj živočíšnu výrobu. S podobným problémom bojujú aj vo Francúzsku, Taliansku či Nemecku. Nemecko už avizovalo trojmiliardovú pomoc postihnutým farmárom. V krajine totiž chýbajú krmoviny a pre ich nedostatok dochádza k likvidovaniu hospodárskych zvierat a ich predaju do zahraničia.

„V roku 2018 zasiahlo sucho kompletne celú Európu, takže momentálne sa intenzívne diskutuje aj o možných mechanizmoch pre zmiernenie dosahov sucha v rámci EU. Takže odškodňovanie pre rok 2017 bude určite v réžii Slovenskej republiky a nášho rozpočtu, ale pre rok 2018 už nevylučujem, že aj za dôsledky sucha v roku 2018 by sa našlo riešenie na úrovni európskej únie,“ dodal Štefan Ryba z MPRV SR. 

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
2. október 2018 11:25

Je len jedno systémové opatrenie,ktoré by za bezpečilo zastavenie úpadku v sektore polnohospodárstvo. Je treba rozpustiť celú tu plejádu organizácii,ktoré radia,rozhodujú a ničia polnohospodárstvo. Je potrebné dať do rúk celé riadenie odborníkom ,ktorí budú mať za úlohu vytvárať dobré podmienky pre rozvoj sektoru.Nie je možné,aby celá agenda zúčastnených organizácií sa… Celý komentár »