Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Nemeckí roľníci nebudú spokojní s nižšími dotáciami

Nemeckí roľníci nebudú spokojní s nižšími dotáciami
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Prezident nemeckého roľníckeho zväzu Joachim Rukwied pokladá tempo zmien v budúcich európskych agrárnych dotáciách za rýchle.

„Potrebujeme opatrné rozhodovanie o rozpočte, aby EÚ zostala stabilná a schopná rozhodovania,“ uviedol Rukwied v piatok v Stuttgarte, kde sa konala porada k rozpočtu EÚ na nové plánovacie obdobie.

Rozhodnutie o rozpočte EÚ by sa malo prijať na jar 2019. Májové voľby do Európskeho parlamentu jeho konečnú podobu zrejme znovu otvoria.

Podľa plánov Európskej komisie (EK) by mali nemeckí roľníci dostať v nasledujúcom desaťročí podstatne nižšie subvencie. Hlavným dôvodom bude odchod Británie z Únie a presun značných prostriedkov na podporu migrantov.

Nemeckí roľníci však nesúhlasia so znižovaním subvencii a sú pripravení konať. Na európskych peniazoch sú  mnohí z nich existenčne závislí.

Spolková ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová v piatok na akcii povedala, že k zníženiu dotácii nedôjde. V koaličnej zmluve súčasnej spolkovej vlády sa zakotvilo, že úroveň podpory roľníkom zostane nezmenená.

V návrhu rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027 sa vyčleňuje pre nemecký agrárny sektor 41 miliárd eur. Zo súčasného rozpočtu dostanú z Bruselu 44,1 miliardy eur.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
8. október 2018 11:34

Nemci chápu,že zabezpečenie potravín je dôležitejšie,ako ostatné potreby obyvatelstva. Predstaviť si ,že by bolo obyvateľstvo odstavené od vody je skoro nemyslitelné. Katastrofa by sa dostavila do týždňa. U nedostatku potravín by sa opakoval obraz z Jemenu alebo z iných oblastí sveta takto nedpstatkom postihnutých oblastí.Keď sa pozrieme na rozpočet nášho… Celý komentár »