Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

ČR: Negatívne saldo obchodu so zeleninou je stále väčšie

ČR: Negatívne saldo obchodu so zeleninou je stále väčšie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Dovoz zeleniny do Českej republiky stále rastie a minulý rok bilancia zahraničného obchodu v tejto oblasti dosiahla schodok vo výške 427 miliónov eur (11 mld Kč). Vyplývá to z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Zahraničná zelenina má veľké zastúpenie v ponuke obchodných reťazcov. V tuzemsku vypestovaná zelenina pokrýva tretinu spotreby Českej republiky, povedal predseda Zelinářské únie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.

Dovoz zeleniny sa zvyšuje dlhodobo. V roku 2009 jeho hodnota, podľa ČSÚ, predstavovala 361 miliónov eur (9,3 miliardy korún). Vlani už to bolo 546 miliónov eur (14 066 miliárd korún). Dovoz vzrástol z 648 024 ton v roku 2009 na 855 685 ton v minulom roku.

Hodnota vývozu zeleniny z Českej republiky vzrástla zo 78 miliónov eur na 117 miliónov eur. Zatiaľ čo v roku 2009 sa vyviezlo 150 135 ton zeleniny, vlani to bolo 191 000 ton.

Zo štatistiky ZUČM vyplýva, že najviac zeleniny sa do Českej republiky dováža z Holandska, Španielska, Poľska, Nemecka a Talianska. Z Holandska a Španielska pochádzajú hlavne paradajky, šalátové uhorky, paprika, mrkva, alebo cibuľa. Poľské firmy na tuzemský trh dodávajú najmä cibuľu, alebo hlávkovú kapustu.

Tuzemskí pestovatelia upozornili, že obchodné reťazce aj v hlavnej sezóne importujú tradične pestované druhy zeleniny zo zahraničia. Kvalita dovážanej zeleniny je podľa pestovateľov často sporná. Obchodné reťazce majú podľa ZUČM tiež nezmyselne vysoké marže. Napríklad kilogram bielej kapusty od tuzemských pestovateľov vlani na jeseň, teda v období nadprodukcie a zlých odbytových podmienok, niektoré hypermarkety podľa ZUČM ponúkali za 38 centov, hoci farmár dostával zaplatené len 14 centov za kilogram.

Ukazovateľ sebestačnosti u zeleniny je v Českej republike 33 percent. Najvyššia sebestačnosť je u uhoriek nakladačiek (79 percent) a hlávkovej kapusty (66 percent).

Naopak najnižšia sebestačnosť je pri póre, ktorý pochádza výhradne z dovozu. Zo zahraničia je aj väčšina šalátových uhoriek. Každý Čech ich ročne zje v priemere 5,8 kilogramu, pričom len 100 gramov šalátových uhoriek je z ČR. Iba 12 percent spotrebovaných paradajok pochádza z Česka a podobná situácia je aj v prípade karfiolu a brokolice.

V Česku sa zelenina pestuje zhruba na 10.000 až 11.000 hektároch. V roku 2017 česká produkcia zeleniny dosiahla 265 000 ton. Tento rok produkcia podľa Zemana klesne najmä kvôli rýchlemu nástupu teplého počasia na jar a suchému letu. Pokles dosiahne 10 až 15 pecent.

Najväčšiu plochu na tuzemských poliach so zeleninou tradične zaberá cibuľa, kapusta, hrach a mrkva. V posledných rokoch sa v Česku začali stavať moderné skleníky na pestovanie malých paradajok, po ktorých výrazne rastie dopyt na domácom trhu aj v zahraničí. Skleníky už zaberajú cez dve desiatky hektárov.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
8. október 2018 11:19

Na slovenskom trhu je zelenina predávaná s označením pôvod najma Holansko a baliareň Česká republika.Jedná sa hlavne o mrkvu.V minulosti JRD Myšla polnú zeleninu pestovala na 300 hektároch. V tejto oblasti Košíc je tradícia a dobré podmienky na takúto výrobu. Je potrebné sa tým zaoberať a aj finančne riešiť tento… Celý komentár »