Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Zo sveta

Írsko oznámilo opatrenia, ktoré pripravia ekonomiku na brexit

Írsky minister financií Paschal Donohoe oznámil nové opatrenia, ktoré majú pripraviť ekonomiku krajiny na brexit. Ten pritom označil za politickú, ekonomickú a diplomatickú výzvu svojej generácie.

Írsko zvýši rozpočtové výdavky v roku 2019 už druhý rok po sebe pre obavy z dôsledkov prípadného vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ) bez dohody, sľúbila vláda v Dubline pred zverejnením návrhu rozpočtu.

Minister Donohoe v utorok predstavil schému pôžičiek vo výške 300 miliónov eur pre malé a stredné podniky a pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo na podporu investícií do ich budúceho rastu.

Okrem toho vyčlení viac ako 110 miliónov eur na opatrenia spojené s brexitom.

Cieľom írskeho kabinetu je zabezpečiť, aby tí, ktorí budú najvystavenejší dôsledkom brexitu, mali schopnosť rásť a čeliť problémom.

Minister Donohoe tiež povedal, že najlepšou prípravou na brexit je zodpovedný rozpočet. Preto má v úmysle pripraviť vyrovnaný rozpočet v roku 2019, prvýkrát po viac ako desiatich rokoch. Aj keď ide o zlepšenie oproti predchádzajúcemu malému deficitu, stále to nie je rozpočtový prebytok, upozornila írska centrálna banka.

Odborníkov však znepokojujú plánované vysoké výdavky na zdravotníctvo, ktoré podľa nich prekračujú možnosti Írska. A majiteľov hotelov a reštaurácií zase nepoteší návrat k štandardnej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 13,5 % po 9 % DPH zavedenej v roku 2011 na podporu tohto odvetvia, ktoré vtedy zápasilo s krízou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments