Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Spokojnosť s návrhom štátneho rozpočtu

Spokojnosť s návrhom štátneho rozpočtu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rezort pôdohospodárstva by mal v budúcom roku hospodáriť so sumou 1,19 miliardy eur. Ako aj po iné roky, väčšiu časť tohto balíka, 949 miliónov eur, by mali tvoriť prostriedky z eurofondov. Samotné prostriedky rozpočtovej kapitoly by mali dosiahnuť 244 miliónov eur. Oproti minulým rokom by v roku 2019 malo dôjsť k výraznejšiemu navýšeniu štátnej pomoci. Po jej zvýšení volajú poľnohospodári už roky.

„Historicky pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je to rozpočet, ktorý, nehovorím, že uspokojí poľnohospodárov, ale uspokojí nás, ktorí sme o rozpočte vyjednávali,“ uviedla šéfka rezortu Gabriela Matečná.

Národná podpora sektora sa oproti minulosti zvýši niekoľkonásobne – plánovaná je na 31 miliónov eur. Pre tento rok pritom rozpočet rátal pôvodne len s jedným miliónom, hoci štát napokon balík peňazí navýšil na 6,9 milióna eur.

„Pôjde o 31 miliónov eur alokovaných do zelenej nafty. Bude to notifikovaná štátna pomoc, prvýkrát v histórii. Máme to odkonzultované s Bruselom, čiže pôjde to cez vratku spotrebnej dane. Cez zelenú naftu máme ambíciu podporiť tie sektory a tie segmenty, ako je špeciálna rastlinná a živočíšna výroba, ktoré so sebou prinášajú aj väčšiu zamestnanosť,“ dodala Matečná.

Navýšenie zdrojov víta aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ktorá po rokoch návrh rozpočtu vníma pozitívne – aj napriek tomu, že v minulosti roľníci opakovane vystúpili s požiadavkou na národné podpory až vo výške 70 miliónov eur

„Zverejnený štátny rozpočet vnímame ako prvý krok k nastolenému trendu, ktorý už aj z tohto roku máme, že vláda a celá spoločnosť si uvedomuje, ako veľmi je agropotravinársky sektor potrebný. Dlhodobo bojujeme s tým, že pôsobíme v otvorenom európskom trhu pri nevyrovnaných podmienkach. Jednou z vecí, ktoré riešime aj na pôde Európskej komisie je, aby sa harmonizovali národné podpory, pretože rozdiely v nich ovplyvňujú celý agropotravinársky sektor nielen u nás, ale aj v EÚ,“ uviedol Emil Macho, predseda SPPK.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments