Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

SAMO: Zákon môže mať negatívny dosah na zamestnanosť

SAMO: Zákon môže mať negatívny dosah na zamestnanosť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Navrhovaný zákon o špeciálnom odvode, ktorý poslanci SNS predložili bez akýchkoľvek odborných a dôsledkových analýz, môže mať negatívny dosah na zamestnanosť a na mzdy v obchode. Môže tiež znamenať zníženie investícií do rozvoja a podpory dodávateľov v regiónoch. Pre TASR to v piatok v reakcii na navrhovanú legislatívu uviedla Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO).

 Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) na brífingu v piatok povedala, že štyri alebo päť reťazcov ovláda 80 % trhu a to spôsobilo, že slovenský dodávateľ, slovenský spracovateľ nemal možnosť sa presadiť v reťazcoch za konkurenčnú cenu.  

Podľa SAMO ide o nesystémový a neférový zásah do podnikateľského prostredia. Navyše môže mať negatívny vplyv aj na ceny potravín a ďalšieho tovaru u obchodníkov, čo sa dotkne najmä tých najslabších, ktorí by si už tiež zaslúžili profitovať z toho, ako sa slovenskej ekonomike darí.

Systém osobitného odvodu má podľa ministerky zabezpečiť, že peniaze sa opäť vrátia do rozpočtu rezortu pôdohospodárstva a budú slúžiť na zvýšenie objemu slovenských produktov v obchodných reťazcoch. Zdôraznila, že reťazce v celej vertikále vyberajú najväčšie marže. Poznamenala, že nielen ona, ale aj programové vyhlásenie SNS hovorí o snahe získať peniaze do rezortu. Celé roky bol podľa nej finančne poddimenzovaný.

SAMO tvrdí, že dlhodobo podporuje slovenských dodávateľov, aby boli nielen na pultoch predajní, ale aby uspeli aj v zahraničí, čo verejne oceňuje aj Ministerstvo pôdohospodárstva SR a ministerka Matečná.

„Za posledný sledovaný rok narástol počet slovenských dodávateľov na naše pulty o 12 % a navyše využívame slovenské výrobné kapacity aj pri výrobe 4800 rôznych produktov pod privátnymi značkami, z ktorých tretinu nájdu zákazníci obchodných sietí aj za hranicami Slovenska,“ priblížila mediálna zástupkyňa aliancie Lenka Puzlíková.

SAMO uvádza, že jeho členovia vo vyše 700 obchodoch zamestnávajú viac ako 30.000 zamestnancov. Do rozvoja a modernizácie obchodu na Slovensku bez akejkoľvek štátnej pomoci investovali doteraz 3,3 miliardy eur.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments