Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

5 paradajkových pravidiel od slovenských pestovateľov

5 paradajkových pravidiel od slovenských pestovateľov
insert_photoTlačová správa Ovozela - Peter Kelemen a Anna Kováčová.

Slovenskí pestovatelia paradajok z organizácie Ovozela prezradili, čo všetko je potrebné vedieť pretým, než siahnete v obchode po obale s paradajkami.

Všímajte si krajinu pôvodu

Paradajky, ktorými plnia pulty potravinových reťazcov pestovatelia z Maroka, prípadne Španielska, podľa výživových expertov príliš veľa výživy v sebe nemajú. Aby prežili cestu, sú aj v zimných mesiacoch trhané často nezrelé. Dozrievajú pomocou dozrievacích plynov priamo na ceste v špeciálnych komorách. Inou možnosťou je vyšľachtiť odrody, ktoré sa po ceste neskazia. Tie však s čerstvosťou, vitamínmi a  pravosťou príliš veľa spoločného nemajú. Najväčším problémom dovážaných paradajok je skorý zber.

„Zelené kusy s nevýraznou chuťou dozrievajú v uzavretých dodávkach a skladoch. Prejde najmenej týždeň, kým sa dovezú. Za ten čas k nim neprenikne jediný slnečný lúč. Preto majú menej antioxidantov. Tie sa do paradajok dostávajú v poslednej fáze dozrievania, keď získavajú červenú farbu,“ vysvetľuje Anna Kováčová z družstva Ovozela.

Na sklenníku záleží
Počas zimy pestujú poľnohospodári paradajky v sklenníkoch.

„Sklenníky nám zabezpečujú celoročnú produkciu. Skleníky sú vybavené difúznymi sklami, vďaka čomu sa rozptyľuje slnečné lúče a tak dopadá ku každej rastlinke. Celý skleník je riadený softwarom, ktorý riadi teplotu, vlhkosť vzduchu, cirkuláciu vzduchu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Počas zimy skleníky vykurujeme. Členovia družstva skleníky vykurujú trvalo obnoviteľnými zdrojmi, rovnako ako skleníky na Islande. Paradajky v zime akurát pomalšie dozrievajú, v novembri, decembri, januári nie je toľko slnečných dní. Skleník v Brutoch je umiestnený na juhu Slovenska, kde je najviac slnečných lúčov za rok. Naopak, ak je v lete slnko veľmi silné, prekrýva tienidlom sadenice a tým zabraňuje spáleniu listov v horúcich letných dňoch. Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande, tie sú vykurované iba z obnoviteľných zdrojov,“ vysvetľuje Peter Kelemen z družstva Ovozela.

Pri pestovaní paradajok pestovatelia z Ovozela neplytvajú ani kvapkou vody, prebytočná voda zo závlahy sa recykluje. „Dažďová voda sa mieša s vodou zo studne aby vzniklo dokonalé pH pre sadenice. Pri skleníkoch sú umiestnené zberné nádrže na zachytávanie dažďovej vody.“

Do 12 hodín od zberu

Na farmách v Brutoch, Kameničanoch, Veľkých Zlievcoch, Handlovej a Novákoch oberajú paradajky skoro ráno ručne až keď sú úplne dozreté. Poobede si ich už môžete kúpiť v obchode. „Aj preto sú neporovnateľné s tými z dovozu,“ prezrádza Anna Kováčová.

Ovozela garantuje čerstvosť prakticky okamžitou donáškou na pulty reťazcov. Do 12 hodín od zberu nájdete paradajky z lokálnych fariem na pultoch vášho obchodu. „Otázka čerstvosti je pri paradajkách kľúčová. Ideálne je, ak ich pestovateľ odovzdá koncovému reťazcu do 12 hodín od zberu.“

Dá sa to aj bez chemických postrekov
Dôležitým ukazovateľov paradajkovej kvality je aj to, aký typ ochrany používajú pestovatelia proti škodcom. „Pestovalia na našich farmách používajú na ochranu proti škodcom bioochranu. Ide o chrobáčikov, pavúčikov a ich larvy. Chrobáčiky sa priamo živia škodcami. Opeľovanie v skleníkoch majú na starosť čmeliaci. V jednom skleníku pracuje až 15 000 čmeliačikov,“ pokračuje A. Kováčová.

Hľadajte na obale
Neviete, ako si rýchlo overiť kvalitu pestovateľa paradajok? Hľadajte na obale krajinu pôvodu alebo nápis: SLOVENSKÁ PARADAJKA, či slovenský znak. 

OVOZELA je združenie slovenských farmárov, ktorí majú farmy v Brutoch, Kameničanoch, Veľkých Zlievcoch, Handlovej a Novákoch s cieľom vypestovať kvalitné prvotriedne ovocie a zeleninu s dôrazom na lokálnosť a s použitím kvalitných sadeníc. Farmári pestujú plodiny za pomoci biologickej ochrany, chrobáčikov, pavúčikov a ich lariev. V jednom skleníku zároveň opeľuje rastliny až 15 000 čmeliakov. Pestovatelia v združení sú držiteľmi prestížneho svetového certifikátu kvality Global G.A.P, ktorý je potvrdením, že farmy pestujú zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve.

Autor článku: Tlačová správa Ovozela
Zdroj obrázku: Tlačová správa Ovozela - Peter Kelemen a Anna Kováčová.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments