Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

PPA začala vyplácať preddavky za vyše 23 mil. eur

 PPA začala vyplácať preddavky za vyše 23 mil. eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Agrorezort nadviazal na minulý rok, keď prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vyplatil slovenským farmárom historicky prvé preddavky na priame platby so zameraním sa na podporu živočíšnej produkcie. V týchto dňoch si finančne prilepší ešte viac žiadateľov ako vlani.

Viac ako 23 miliónov eur si rozdelí 4584 slovenských poľnohospodárov. Informovala o tom Zuzana Peiger Ačjaková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

„Od môjho nástupu sme s novým vedením Pôdohospodárskej platobnej agentúry spravili pre slovenských poľnohospodárov kus poctivej práce. Práve živočíšna produkcia si zaslúži našu špeciálnu pozornosť. Toto odvetvie malo na Slovensku dlhú tradíciu, ale v poslednom desaťročí výrazne stagnuje. Rýchlejší prístup k financiám je jedným z možných nástrojov, ako ho podporiť,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR.

PPA začala podľa MPRV SR vyplácať preddavky na viazané priame platby v podporných schémach na chov bahníc, jariek a kôz v sadzbe 18,04 eura, na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka v sadzbe 227,23 eura a na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka v sadzbe 288,95 eura, pričom opätovne prichádza k ich medziročnému nárastu.

„Na všetkých žiadostiach sme uskutočnili administratívne kontroly a preverili sme výsledky vykonaných kontrol na mieste. Po overení podmienok oprávnenosti na platbu sme okamžite začali s vyplácaním preddavkov. Tak ako vlani posielame na účty slovenských poľnohospodárov tisícky eur,“ konštatoval Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA. 

Európska legislatíva podľa neho umožňuje členským štátom vyplácať preddavky na priame platby až do výšky 50 % pred 1. decembrom kalendárneho roka, ale najskôr od polovice októbra.

„Využili sme maximálne možnú hranicu na vyplatenie preddavkov, a teda rovných 50 %. Viac ako 4500 žiadateľom poskytneme cez 23 miliónov eur,“ dodal Kožuch.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RSKS
RSKS
2. november 2018 11:59

fuj, koľko klamstva sa zmestí pani nepoľnohospodárke do pusy. Že vraj podporiť živočíšnu výrobu sa chystajú, no v kuse len dôvody, prečo nevyplatiť Dobré životné podmienky zvierat, či na Dojnice hľadajú. Jasné, že plno peňazí ide do živočíšnej, no otázka je, koľko z nich aj chovateľ naozaj dostane…