Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Stálica TOP AGRO tento rok takmer nebola

Stálica TOP AGRO tento rok takmer nebola
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Ročenky TOP AGRO

Ekonomická súťaž manažmentov TOP AGRO každoročne odpovedá na otázku, kde sa poľnohospodárstvo posunulo v rámci ostatných dvanástich mesiacov. Mohlo by sa zdať, že pre dlhé výrobné cykly príznačné pre agrosektor, je obdobie jedného roka prikrátke.

Tento pohľad je, aj nie je správny. Napríklad, ak by sme sa dnes rozhodli, že chovateľ vyrobí výrazne viac mlieka cez rozšírenie vlastného stáda, dopracoval by sa k tomu najskôr o dva roky. Dojnica nie je stroj, ktorý v prípade vyššej ceny dokáže vyrobiť viac a v prípade poklesu zas menej produkcie. Z tohto pohľadu je rok naozaj prikrátke obdobie.

Na druhej strane aj obdobie jedného roka dokáže odkryť podnikateľské zámery jednotlivých spoločností, alebo pomerne jasne definovať to, čím rezort aktuálne žije. Už dvadsaťtri rokov to vo svojej výročnej publikácii TOP AGRO každoročne opisujú agrárni žurnalisti. Nie je žiadnym tajomstvom, že súťaž TOP AGRO organizujú oni. Pred takmer štvrťstoročím sa inšpirovali od kolegov zo športových redakcií. Tí, už roky vyhlasujú anketu „Športovec roka“. Podujatie, ktoré v laickej verejnosti významne rezonuje. Prenos zo slávnostného vyhodnotenia zabezpečuje verejnoprávna televízia a o výsledkoch sa diskutuje ešte dlho po súťaži. Šport láka široké masy a tie zas silných sponzorov.

Oba body nie sú typické pre poľnohospodárstvo. Z toho vyplýva aj fakt, že súťaž TOP AGRO nie je vo verejnosti tak známa. Na tvorbe približne stostranovej výročnej publikácie TOP AGRO sa každoročne podieľajú novinári zo širokého spektra médii. Od novinárov z týždenníka Trend a Roľnícke noviny, denníka Pravda, mesačníka Agromagazín a Jó Gazda, Rozhlasu a televízie Slovenska, alebo aj z portálu, ktorý momentálne čítate. Práve Top Agro a každoročné návštevy poľnohospodárskych podnikov zabezpečujú agrárnym novinárom prehľad, kde sa náš rezort nachádza. Poľnohospodárskych podujatí je čím ďalej viac a mať prehľad o rezorte len z konferencii, výstav, alebo dní poľa by znamenalo pre novinárov píšucich o poľnohospodárstve skreslenie reality.

Ucelený, každoročný prehľad nášho poľnohospodárstva ponúka aj možnosť zalistovať si v histórii. Pripomenúť si rôzne krízy, ale aj riešenia, ktoré vtedajší manažéri realizovali. Každý rok v ročenke prevládajú niektoré témy. Raz je to výkyv počasia, neskôr nákup mliečnych automatov takmer do každej spoločnosti, obrovské investície do nákupu pôdy, alebo legislatívne zmeny.

Hlavnou témou tohtoročnej ročenky Top Agro sa stal nedostatok pracovnej sily. Nehovoríme už iba o kvalifikovanej pracovnej sile, ale akejkoľvek. Zdá sa, že v danom roku, v období ekonomického rastu krajiny, budeme čoraz častejšie počuť o nedostatku ľudí, ktorí sú ochotní upísať sa starostlivosti o zvieratá, alebo práci v rastlinnej výrobe.

Súťaž TOP AGRO je o všímaní si tých, ktorí zamestnávajú a vytvárajú pridanú hodnotu na vidieku. V aktuálnom vyhodnotení najlepších subjektov sú družstvá, ktoré zamestnávajú stovky ľudí, ale aj spoločnosti, ktoré živia najmä rodinu roľníka. Publikácia opäť ponúka pestrú mozaiku príbehov a inšpirácií.

Slávnostnému vyhodnoteniu TOP AGRO predchádza asi polročná práca. Začína na Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva v Bratislave. Z informačných listov na základe prihlásených spoločností zostavia tabuľky vyhodnotených subjektov. Tento rok dokonca výskumníci zvolali niekoľko rokovaní, na ktorých sme hľadali optimálny model pre vyhodnotenie podnikov. S ekonomickými analytikmi sa opät diskutovalo o tom, ako zvýrazniť faktor zamestnanosti, alebo tvorby pridanej hodnoty.

Výsledok? Tri ekonomické kritéria – rentabilita celkového kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti (bez dotácií) a produktivita práce z pridanej hodnoty na pracovníka prinášajú neskreslené výsledky toho, kde sa náš rezort nachádza. Samozrejme, kritika vyhodnotenia subjektov je každoročná. Nájsť ale lepší model, v ktorom budú zahrnuté objektívne kritéria na základe výsledovky podnikov nie je jednoduché. Tohtoročnými víťazmi súťaže TOP AGRO sú dva subjekty, ktoré z maximálne možných 300 bodov získali 292 bodov.

Spoločnosť Agrospol Michalovce nemeckého farmára Daniela Krausa hospodári na takmer 4-tisíc hektároch poľnohospodárskej pôdy a poskytuje prácu dvadsiatim siedmym pracovníkom. Pri tržbách 4,8 milióna eur dokázali vytvoriť zisk bezmála 1,3 milióna eur. Do štátneho rozpočtu za minulý rok odviedli daň z príjmu vo výške 340-tisíc eur.

Druhým víťazom je zeleninárska spoločnosť Agromačaj. Na výmere 4 600 hektárov aktuálne zamestnávajú 300 ľudí. Zameriavajú sa na špeciálnu rastlinnú výrobu v podobe pestovania zeleniny. Vlaňajšie tržby dosiahli 18,6 milióna eur a do štátneho rozpočtu za minulý rok odviedli daň z príjmu vo výške 570-tisíc eur.

Tohtoročné TOP AGRO sa rodilo ťažko. Objavilo sa niekoľko príčin, ktoré úzke vedenie Klubu poľnohospodárskych novinárov tlačilo do toho, aby sa aktuálny ročník neuskutočnil. Padli návrhy, aby sme v súťaži pokračovali o rok. Každý z kolegov, ktorý pri rozhodovaní bol si ale uvedomoval, že prerušiť tradíciu a neskôr nájsť silu opäť začať by nebolo vôbec jednoduché.

Veľkú zásluhu na pokračovaní TOP AGRO má Štefan Adam, riaditeľ Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Od začiatku hľadal s nami riešenia, aby sa prehliadka výsledkov nášho agrorezortu uskutočnila a bola reprezentatívna.

Pod vedením nášho predsedu Klubu Jozefa Sedláka sa opätovne podarilo uskutočniť to, čo vzniklo v deväťdesiatych rokoch. V období, keď sa poľnohospodárstvo z médií začalo vytrácať. Dnes tento problém nemáme. Poľnohospodári boli v tomto roku hlavnou mediálnou témou. Veľmi často proti svojej vlastnej vôli. Je preto povinnosťou Klubu poľnohospodárskych novinárov pokračovať vo svojej aktivite a ukazovať pravú tvár nášho rezortu.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Ročenky TOP AGRO

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
richard
richard
1. november 2018 23:12

dobre si to napísal, Juraj !!!
na Slovensku sú ešte stále poľnohospodári, roľníci, farmári, ktorí sa za svoju prácu nemusia hanbiť, a napriek ťažkým podmienkam vedia ukázať „o čom to celé je“ !!!! Držím všetkým palce !! Aj Vám novinárom, aby ste mali o čom písať s hrdosťou.