Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Poľnohospodári už pozbierali približne polovicu kukurice

Poľnohospodári už pozbierali približne polovicu kukurice
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodári už pozbierali približne polovicu kukurice. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Sezóna zberu sa podľa nej v tomto roku začala relatívne skoro. Kombajny sa “rozbehli” do polí už aj koncom augusta, vzhľadom na vývoj počasia. Výrazne suché a teplé počasie počas leta totiž urýchlilo dozrievanie porastov, a to najmä kukuríc a slnečníc.

“Napríklad v Galante začali zbierať kukuricu už koncom augusta a jej zber podľa odrôd pokračoval tiež v mimoriadne suchom stave. Pri kukurici sa tak ušetrili obvyklé vysoké náklady na jej sušenie,” spresnila.

V Bratislavskom kraji majú podľa nej už pozbieranú celú kukuricu na osivo s úrodou 7,70 tony na hektár (t/ha), v Prešovskom kraji s úrodou 7,10 t/ha. V Nitrianskom kraji počas 42. kalendárneho týždňa zberové práce výrazne pokročili, kukurica na zrno bola pozberaná už na 90 % výmery s priemernou úrodou 9,64 t/ha.

Doplnila, že podľa údajov Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice (zväz je členom SPPK) úroda sa ukazuje ako dobrá až mierne nadpriemerná. Problémy z mykotoxínmi, ktoré pestovateľov trápia v daždivých obdobiach, momentálne nezaznamenávajú. Odhady Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice za august naznačovali úrody okolo 7 t/ha. Momentálne sa pohybujú vyššie, asi okolo 7,5 t/ha.

“Zväz pestovateľov a spracovateľov kukurice predpokladá, že do roku 2020 ostane kukurica spolu so pšenicou a jačmeňom našou najdôležitejšou pestovanou poľnohospodárskou plodinou. Sebestačnosť pri kukurici sa bude pohybovať okolo 130 %. Pestovateľská výmera kukurice by sa mala pohybovať okolo 187.000 ha,” dodala.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments