Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Ministerstvo predložilo návrh zákona o poľovníctve

Ministerstvo predložilo návrh zákona o poľovníctve
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zákaz svojvoľne strieľať označených psov v lese, zvýšenie kompetencií poľovníckych hospodárov a menej byrokracie pre poľovníkov. To sú niektoré zo zmien, ktoré prináša nový zákon o poľovníctve z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

 „V systéme poľovníctva po takmer dekáde nastavujeme poriadok, rovnováhu a transparentnosť. Pri tvorbe tejto novely sme sa venovali riešeniu problémov priamo z terénu, ktoré sa ukázali pri uplatňovaní starého zákona,“ opísala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Ministerstvo rokovalo podľa jej slov so všetkými zainteresovanými stranami, odbornými skupinami a verejnosťou.

„Táto mravenčia práca však stála za to a výsledkom je kvalitný návrh moderného zákona o poľovníctve,“ dodala Matečná.

Zákonom by sa tak napríklad mala zaviesť do praxe novinka, na základe ktorej sa zakáže poľovníkom strieľať voľne pobehujúcich označených psov.

„Reagujeme na aktuálny stav, kedy dochádza k zastreleniu psa, ktorý má majiteľa a následne to vrhá negatívne svetlo na poľovníkov, ktorí robia obrovské množstvo veľmi dôležitej práce,“ vysvetlila šéfka agrorezortu. 

Návrhom zákona sa podľa jej slov nastavujú jasné pravidlá aj povinnosti pre poľovníkov, ale aj majiteľov.

„Tí si budú musieť psy pri prechádzke lesom riadne označiť a držať vo vzdialenostnom limite. Nebudú však musieť mať obavy, že ich psíka v neočakávanej situácii poľovník zastrelí,“ zdôraznila ministerka.

Ak predsa dôjde k usmrteniu voľne sa pohybujúcich označených psov a mačiek v poľovnom revíri užívateľom poľovného revíra alebo držiteľom poľovného lístka, môže vlastník požadovať náhradu škody. Za usmrtenie psa budú podľa ministerstva hroziť sankcie do 3000 eur a zákaz poľovnej činnosti na tri roky. Zákon však zároveň v zmysle ochrany zvieraťa nariaďuje vlastníkom držať psa do vzdialenosti 50 metrov od seba.

Ministerstvo pôdohospodárstva pri tvorbe zákona vypočulo aj poľnohospodárov a sprísňuje podmienky pre poľovníkov tak, aby sa limitovali škody na poľnohospodárskych pozemkoch spôsobované zverou. Vyhovelo tiež aj poľovníkom, poľovný lístok sa už bude udeľovať natrvalo.

„Zabráni sa tak byrokracii a poplatkom pri doteraz povinnom obnovovaní platnosti lístka po piatich rokoch,“ odôvodnil agrorezort.

Do zákona sa podľa ministerstva zapracovali aj požiadavky verejnosti týkajúce sa zabezpečenia bezpečnosti počas lovu.

„Vlastníci pozemkov budú môcť v odôvodnených prípadoch, napríklad v čase detského tábora počas letných  prázdnin, požiadať o odloženie lovu na svojom pozemku,“ opísal generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Peter Kicko.

Nový zákon tiež umožní okresným úradom vyhlásiť zónu so zákazom lovu, napríklad v čase výchovy a kladenia mláďat. Zároveň má byť zhromaždenie vlastníkov poľovných pozemkov transparentnejšie.

„O všetkom budú rozhodovať práve oni, a to demokraticky podľa veľkosti pozemku. Štátni správcovia budú mať povinnosť sa na rokovaní zúčastniť a dohliadať na ich priebeh,“ vysvetlil generálny tajomník služobného úradu MPRV SR Jaroslav Regec.

Návrh zákona zároveň stransparentňuje a zjednocuje postupy okresných úradov. Odstrániť by sa tak mali často dlhodobo prebiehajúce súdne spory. Tiež sa majú zvýšiť kompetencie poľovníckych hospodárov, ktorí nebudú môcť byť bezdôvodne odvolaní na návrh užívateľa poľovného revíru. Taktiež prestane byť spoplatnený mimoriadny lov, napríklad v prípade nájdenia zranenej srnky na ceste.

V rámci zachovania genofondu voľne žijúcich populácií pôvodných druhov zveri pre strednú Európu pribudne v zákone aj zavádzanie chránených poľovných oblastí, kde sa bude dať poľovať len s doprovodom. Návrh zákona pokrýva podľa ministerstva aj zoptimalizovanie početnosti premnoženej zveri v mestách, na cestách, poľnohospodárskych pozemkoch či v lesníctve, vrátane chránených území, kde zver poškodzuje mladé porasty.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
16 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
R.Slocík
R.Slocík
2. november 2018 6:06

Tak zasa neopodstatnený a zavádzajúci marketing okolo zákona a typické „promo“ ako je čo najlepšie a najkrajšie. Zákon min. čo sa týka poľnohospodárskej prvovýroby je veľmi zlý, návrhy poľnohospodárov neboli akceptované a zákon robili a formulovali poľovníci. Ak nechceme aby naďalej boli škody veľkého rozsahu a neboli vymožiteľné tak bude… Celý komentár »

Pišta
Pišta
2. november 2018 6:41

Bude v tomto zákone konečne zaradený. Medveď hnedý medzi lovnú zver ?

agrarnik z HN
agrarnik z HN
2. november 2018 8:51

Tento zákon je antipoľnohospodársky a jeden z najhorších vo vzťahu k roľníkovi. Tak ako sa vyjadrila nepoľnohospodárka Matečná je moderný a kvalitny pre poľovníkov a milovníkov psov. Sedliak ostal za dverami. Ministerka začína byť väčšie nebezpečie pre slovenského roľníka ako africký mor ošípaných spolu s vtáčou chrípkou. Tak ako píše… Celý komentár »

farmar
farmar
2. november 2018 14:40

Zase zakon o polovnictve pre polovnikov… hanba… chovaju si svoje hracky na ukor niekoho ineho… treba zaviest pokuty a moznosť zrusit pravo polovnictva

G.S.
G.S.
2. november 2018 17:52

Tak drzosť Matečnej je do neba volajúca. Tak ja ako vlastník som povinný znášať obmedzenia vo verejnom záujme(rozumej pre poľovníkov). Ale náhrada za tieto obmedzenia je rovná 0 eur. Na jednom mieste povoľujú prejazdy vozidlami pre poľovníkov len po cestách, ale na inom mieste im umožňujú naďalej jazdiť tereňákmi kde… Celý komentár »

A.A.
A.A.
3. november 2018 17:46

Smer a SNS si z jednoduchých ľudí spravili otrokov ! Vlastník pozemku nemôže nič, len ticho počúvať ako sa po jeho lese a poliach vyvážajú poľovníci ktorí v revíri nevlastnia ani jeden meter štvorcový .Poprípade poľovný hospodár vlastní podiel 242m2 PODIEL !!! Kde je Nedotknuteľnosť vlastníckeho práva z preambuly ústavy… Celý komentár »

Poľovník a poľnohospodár v 1
Poľovník a poľnohospodár v 1
3. november 2018 21:10

Zase sa tu niektorí oháňajú náhradami! A ktorý poľnohospodár kedy zaplatil škody poľovníkom alebo štátu (pretože zver je prírodné bohatstvo štátu) za zdecimované stavy malej poľnej zveri – zajace, bažanty, jarabice a xy iných druhov hmyzu, rastlín, bezstavovcov??? Aké náhrady zaplatili poľnohospodári za dusičnany v podzemnej vode, ktoré sú z… Celý komentár »

R.Slocík
R.Slocík
4. november 2018 7:46

Nikto nechce prioritne náhrady za škody ale to aby boli stavy zveri na úrovni normovaných stavov a aby tieto stavy boli stanovené v súvislosti s úživnosťou revírov a nie na zabezpečenie komfortu pre poľovníkov! Ale pokiaľ nebude v zákone ukotvená objektívna zodpovednosť a funkčný sankčný a kontrolný mechanizmus (tak ako… Celý komentár »

jm
jm
4. november 2018 20:56

Je zaujímavé ako pani ministerka si uťahuje z poľnohospodárov. Toľko prísľubov a záver ochrana označeného psíka je nadradená pomoci pre poľnohospodára. V prvom rade by sa mali počty zvery ktorá vysoko presahuje počet podľa normatívu ustáliť a potom zistiť aký výsledok to prinieslo. Tá zver sa v mnohých prípadoch prispôsobila… Celý komentár »

Miro
Miro
5. november 2018 8:39

Aj poľovníci aj poľnohospodári by mali doržiavať všetky zákony týkajúce sa ich činnosti. Pokiaľ by som mal odpovedať predchádzajúcim, tak vážený dotyčný , že poľnohospodári živia túto planétu vám asi netreba zdôrazňovať a to je daň, ktorou sa musí platiť aj za úbytok zveri. Naši slovenskí poľnohospodári majú stanovený strop… Celý komentár »

Ivo
Ivo
5. november 2018 18:49

Typicky polnohospodárske, kto z komentujúcich vôbec ten návrh čítal. Stavy zvery pôjdu vdaka nemu radikálne dolu. Si pozrite aspon SME – „Matečná chce znížit počet jelenov o polovicu“, ked sa tvárite ako odborníci
https://domov.sme.sk/c/20950327/matecna-chce-znizit-pocet-jelenov-az-o-polovicu.html?ref=trz

R.Slocik
R.Slocik
5. november 2018 19:56

Ja sa tomu zakonu dost intenzivne venujem ale v navrhu nie nic take co by polovnikov zavazovalo aby isli stavy premnozenej zveri o polovicu dole (v niektorych lokalitach je aj to malo).Ziadna objektivna zodpovednost,ziadne realne sankcie a kontrola.A to hovorim o realnej-praktickej vymozitelnosti prava nie o texte zakona a toboz… Celý komentár »

jm
jm
6. november 2018 23:05

Kde sú stavovské zastúpenia poľnohospodárov ktoré tvrdia, že obhajujú potreby všetkých poľnohospodárov? Asi ani neexistujú. Ono totiž novelizovať tak dôležitý zákon na ktorý čakalo mnoho poľnohospodárov prešiel bez významnej úpravy ktorá by zadefinovala aj zodpovednosť za škodu a podobne. Konkrétny postup ako by mal byť znížený počet raticovej zveri. Viete… Celý komentár »

Anonym
Anonym
9. november 2018 14:42

Nuž Jm zabudli na těba tak ako ty na vlastnikou keď žiadaš pre ních predkup:-))Dobrá dizkůzia ten poľovnik hospodár ten vám to vysvetlil s tými náhradami za poškozovanie pody:-)))

jm
jm
9. november 2018 19:41

Počuj ty najmúdrejší ktorý sa hanbíš podpísať.Prečo nikdy nedokážeš reagovať na článok ale len na príspevky to si taký retard , že okrem kritiky príspevkov nedokážeš nič iné. Na rozdiel od teba som si svoje príspevky bez zámeny mena za každým aj označil . A skús písať trochu zrozumitelnejšie lebo… Celý komentár »