Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Ďalšie zmeny v nájmoch pôdy?

Ďalšie zmeny v nájmoch pôdy?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Len v máji 2018 vstúpila do platnosti novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, už po pár mesiacoch sa pripravujú ďalšie zmeny. Zákon chcú novelizovať poslanci za Most-Híd a SNS. Do parlamentu plánujú predložiť návrh zmien, ktorých potreba vyplýva zo samotnej praxe .

„Účelom poslaneckého návrhu je uľahčiť prístup menším farmárom, ktorí sú vlastníkmi poľnohospodárskych pozemkov k pozemkom, a to v prípade, ak sa stali vlastníkmi pozemkov prevodom alebo prechodom vlastníckeho práva, za ktoré bol vyčlenený náhradný pozemok, avšak rozhodnutie pôvodného vlastníka, ktorým bol vyčlenený náhradný pozemok  stratilo platnosť,“ uvádzajú navrhovatelia v dôvodovej aj predkladacej správe.

V praxi totiž dochádza k problémom. Poľnohospodári, ktorí napríklad zdedili alebo získali do vlastníctva pozemok, za ktorí bol vyčlenený náhradný pozemok, na ktorom mohli hospodáriť, stratili po prechode vlastníckeho práva platnosť rozhodnutia o ich užívaní. Návrh zákona reaguje na tieto problémy a má za cieľ ich odstrániť.

„Návrh zákona je reakciou na požiadavky praxe tak, aby náhradné pozemky užívané aj po strate platnosti rozhodnutia o vyčlenení náhradných pozemkov z dôvodu prechodu alebo prevodu pôvodného pozemku boli užívané na základe právneho titulu, ktorým bude nové rozhodnutie okresného úradu, pozemkového a lesného odboru,“ uvádzajú predkladatelia.
Samotní mladí farmári zmeny v zákone považujú za potrebné.

„Je pravda, že v otázke pôdy je dlhodobo neporiadok a legislatívci sa ho snažia vyriešiť, avšak treba počúvať obe strany – stranu farmárov aj stranu vlastníkov pôdy. Zákon 504 bol novelizovaný niekoľkokrát, tento rok je to druhýkrát, čo sa otvára. Je potrebná široká diskusia ohľadom tohto zákona, pretože je to podľa mňa najdôležitejší zákon, ktorý hovorí o tom, ako sa môžu dostať mladí k pôde, ako si môžu stabilizovať pôdu aj tí starší a väčší farmári, avšak vždy to musí hrať v symbióze. Zákon 504 bol dlhodobo nevyvážený voči vlastníkom pôdy a voči začínajúcim farmárom, pretože len garantoval nerušené hospodárenie farmárov, ktorí tu historicky boli. Vidíme, že niektorí vlastníci sa rozhodnú, aby na pôde hospodáril niekto iný, avšak je veľmi ťažko, aby pôdu mohli vyčleniť niekomu inému,“ uviedol predseda Združenia mladých farmárov Milan Jurky.

Združenie návrh novely aj pripomienkovalo vo viacerých bodoch. Pri dlhodobých zmluvných vzťahoch žiadajú výpovednú lehotu na jeden rok, namiesto súčasných 5 rokov. Taktiež chcú, aby maximálna dĺžka nájmu bola stanovená na 10 rokov, namiesto súčasných 15. To je podľa združenia pridlhý čas predstavujúci takmer celú jednu generáciu, počas ktorého sa mladí, resp. začínajúci farmár nevedia dostať k pôde.

„Zásadne odmietame terajšiu úpravu, pri ktorej vlastník nemôže svojmu susedovi – farmárovi prenajať pôdu po skončení nájmu za vyššiu cenu, ale ju musí prenajať doterajšiemu nájomcovi za Okresným úradom určené tzv. „obvyklé nájomné“. V demokratickej spoločnosti vlastník môže prenajať svoju vec tomu, kto mu dá vyššie nájomné. Tak prečo by to nemalo platiť aj na Slovensku! Navrhujeme ponechať právo prednostného nájmu doterajšieho nájomcu, ale nie na úkor regulácie nájomného, lebo to znižuje možnosť malých a začínajúcich farmárov dostať sa k pôde a súťažiť o ňu v zdravých konkurenčných podmienkach s ostatnými nájomcami,“ uvádza v pripomienkach Združenie mladých farmárov.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiada novelou zakotviť maximálnu výmeru podnájomných pozemkov. Nájomca, resp. pôvodný užívateľ, by podľa komory mal vyčleniť na podnájom najviac 10 percent z užívanej pôdy, pokiaľ sa nevenuje citlivým sektorom. Pokiaľ ich má, do podnájomných vzťahov by mohol vyčleniť od 2,5 do 5 percent užívanej pôdy.

„Určite by pomohlo, keby bolo určené, koľko maximálne môže pôvodný poľnohospodár zo svojej doterajšej užívanej pôdy vymerať do podnájmu žiadateľom. A to či už za rok, alebo za dlhšie časové obdobie. Pre niektorých poľnohospodárov, najmä s citlivými sektormi ako je živočíšna výroba a špeciálna rastlinná výroba, by dôsledky väčšieho množstva podnájmu v krátkej dobe mohli znamenať existenčné problémy. Je nevyhnutné zabezpečiť postupný prechod, aby sa zabránilo destabilizácii fungujúcich a zamestnávajúcich podnikov a predišlo špekulatívnym nákupom a obhospodarovaniu pôdy. Predpokladáme, že pre potreby malých záujemcov o obhospodarovanie pôdy by mali byť navrhované percentá z výmery dostačujúce,“ uvádza SPPK.

Komora tiež žiada ustanoviť najmenšiu možnú výmeru podnájomného pozemku na 1 hektár, aby nedochádzalo k prílišnému drobeniu pôdy a vzniku priveľkého množstva malých užívaných parciel, čo by v praxi viedlo k problémom.

Potrebu riešenia problémov s pozemkami na Slovensku vidí aj Agrárna komora Slovenska. Tá chaos a časté novelizácie pozemkového práva označuje za problémové. V praxi však v nájmoch pozemkov tiež vidí problémy.

„Užívatelia náhradných pozemkov majú problémy s uzatváraním podnájomných zmlúv. Na jednej ruke by som v súčasnosti vedela spočítať, koľko nájomcov uzatvorilo s užívateľmi náhradných pozemkov nájomnú zmluvu, možnože ani toľkí. A vzhľadom k tomu, že situácia sa podľa mňa nebude zlepšovať, tak treba kompetenciami poveriť pozemkové úrady v regiónoch. Keď súčasní užívateľ nebude mať snahu uzatvoriť podnájomnú zmluvu s podnájomníkom, mali by rozhodnúť pozemkové úrady na základe zákonných možností, inak sa veci nedoriešia,“ uviedla Helena Patasiová z AKS.

Podľa nej je potrebné tiež urýchlené doriešenie pozemkových úprav na Slovensku, aby sa odstránila rozdrobenosť pôdy a zjednodušilo sa pozemkové právo. 

Návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov už prešiel pripomienkovým konaním, aktuálne prebieha jeho vyhodnotenie. Ak ho parlament schváli, do platnosti by mal vstúpiť od budúceho roka.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
19 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
6. november 2018 0:30

„dočasné vymerávky“ sa dávno mali vyriešiť cez malé pozemkové úpravy (štát mal nato najmenej 20 rokov), a už vôbec sa nemala otvárať „Pandorina skrinka“ majúca za následok znásobenie „cirkusu okolo pozemkov“ — ale čo už ďalší úspech politikov riadiacich poľnohospodárstvo…..

Anonym
Anonym
6. november 2018 9:51

Pandorina skrinka už tu je otvorená !!toto je navrat do Euro’py a normálu 15let najom 5let výpoveD ved to je vyvlastnenie pre jednu generáciu!! No ak je to majetek iných ktorý užíváme tak sme pro no na naš majetok to něaplikujtě

G.S.
G.S.
6. november 2018 16:54

Takže stabilita v poľnohospodárstve nie je potrebná? To teraz budeme asi uzatvárať nájmy na rok s okamžitou výpoveďou? To už budú niektorí spokojní? Aha, len dovtedy , kým aj ich niekto silnejší nevykopne z prenajatej pôdy. To si nejaký debil myslí, že na pôde sa dá hospodáriť takýmto spôsobom? Vezmite… Celý komentár »

jm
jm
6. november 2018 22:10

Vážený, jedine komasácia môže odstrániť problém všetkých. Ak bude mať vlastník /ci/ svoju pôdu v nejakých normálnych výmerách nie v záhradkových výmerách odstráni sa duplicitné uzatváranie nájomných zmlúv. Nebudú sa musieť uzatvárať nezmyselné podnájomné zmluvy . A postupne sa vyriešia aj ostatné problémy. Nekonečné obviňovanie severu južných poľnohospodárov ,malý veľkých… Celý komentár »

stary gazda
stary gazda
6. november 2018 23:00

v tejto novele nejde vobec o nejakych farmarov ide tu o zopar developerov ktori presvečili vlastnikov že podu okolo miest a lukrativnych dedin ktora bola v 15 vymerana farmarom imbude vymerana inde kde je pre nichbezcenna a vykupili ju za lacno teraz pritlacili poslancov a ministerstvo na zmenu zakona aby… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
7. november 2018 14:17

Tak palec hore pani ministerka takúto pôdnu legislatívnu čalamádu čo ste splašili a natlačili nedokáže nikto – stále viac a viac presviedčate sedliakov, že na Dobrovičovej ste omylom alebo Tí čo Vás vytiahli z klobúka Vás riadia vo svoj prospech

G.S.
G.S.
7. november 2018 16:27

jm – ale problém je v tom, že pár krikľúňov z juhu si demonštrovaním na námestiach vydupávajú svoje „práva“. Oni majú predsa možnosť riešiť svoju situáciu cez podnájom. Stačí zobrať kópiu z pôvodného rozhodnutia o náhradných pozemkoch aj s mapou a dať podľa nej žiadosť vlastníkom alebo nájomcom o uzatvorenie… Celý komentár »

krto
krto
7. november 2018 18:56

ZVPaRFS

krto
krto
7. november 2018 19:13

ZVPaRFS iniciovalo tuto novelu a požiadalo SNS o riešenie tohto problemu.Pan kolchoznik ak ne ma zmluvu tak nema na taký pozemok ani pozrieť a to ešte vstupovať.Predsa v demokratickej spoločnosti nemôže byť,aby bola zmluva podpísaná bez súhlasu vlastníka-druhej strany zmluvy.Obhajovať tento zákon ,že je to pre sebestačnosť……Blbosť ako voda v… Celý komentár »

realista
realista
7. november 2018 20:56

otázka na „krto“ (zrejme podľa toho že podrýva….) čo je to ZVPaRFS ? a ak je to nejaké spoločenstvo koľko má členov ? ( pomôcka počet žiadateľov o priame platby 2016 18 850 = potenciálny počet poľnohospodárov na Slovensku)

Anonym
Anonym
8. november 2018 15:40

pre GS :doteraz boli zmluvi aj na 2O rokov ak 2/3 poli potřebuje vápniť tak ten kto na něj šafáril za zlomok iných nájmou tych 15 -25 rokov tak iba bral a něvracal prečo si na to prišiel až teraz že máš vápniť????? Čo ak by si mal polia nikomu… Celý komentár »

G.S.
G.S.
8. november 2018 17:27

A koho chceš trestať génius, ak teraz požadujete skrátiť dobu nájmu na max 10 rokov a výpovednú lehotu rok? Toho, kto má pôdu rok, dva, alebo budeš zisťovať u tých čo išli do konkurzu? A prečo by za takéto niečo nemal zodpovedať vlastník? Pokojne si niektorí podpíšu aj 3 zmluvy… Celý komentár »

stary gazda
stary gazda
8. november 2018 19:07

mili sedliaci to je problem neviete prist na spoločnu reč bitka sever proti juhu nie je to o vas ale pripravene pre 1000 agrobaronov a zopar developerov18000 drobnych rolnikov bud sa dohodne a ustupi alebo utrie hubu

Zdravy rozum
Zdravy rozum
8. november 2018 21:43

Tak pozrime sa, kde podla mapy BPEJ su ake pody – to je lahke. Ide vsak o to, ze od r. 1990 sa do pody nevracia ani to, co sa z nej vezme. Dusikom hnoji kazdy, aby mal vynos. P, K kazdy len povie, ze sak je toho dost…ale ASP… Celý komentár »

Anonym
Anonym
9. november 2018 10:44

pre GS ..Aj keby si mal nájom aj na 5rokov čo je v kultůrnych krajinách normálne tak nik od těba něchce aby si vo svojej dobrote a zbrklosti z jeho polí urobil zrazu ukrajinsků černozem !!!Stačí ak ju udržíš a nevyždímas tak jako si ju dostal do opatere a tiež… Celý komentár »