Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

ČR: Roľníkom sa zdvihnú národné podpory o 29 miliónov eur

ČR: Roľníkom sa zdvihnú národné podpory o 29 miliónov eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na národných podporách by mali poľnohospodári, potravinári alebo chovatelia zvierat v budúcom roku získať 3,8 miliardy českých korún (147 miliónov eur), navrhuje české ministerstvo poľnohospodárstva.

Materiál, ktorý prináša medziročné zvýšenie podpôr o 750 miliónov českých korún (29 miliónov eur), preberie v stredu vláda. Najväčší podiel chce dať ministerstvo hospodárom starajúci sa o zvieratá.

„Posilnenie rozpočtu je z toho dôvodu, aby mohli byť dotačné programy preplácané v maximálnej možnej výške. Došlo tiež k rozšíreniu spektra dotačných programov, novo sú napríklad navrhnuté dotačné programy Podpora reštrukturalizácie ovocných sadov v ekologickom poľnohospodárstve a výkrm dobytka,“ povedal ČTK hovorca ministerstva Vojtěch Bílý.

Rozšírenie sa podľa neho plánuje v programe na zlepšenie životných podmienok v chovoch mäsového dobytka a kačíc. Navýšenie peňazí plánuje rezort napríklad na činnosť potravinových bánk.

„Finančné prostriedky na jednotlivé dotačné programy smerujú do odvetvia živočíšnej výroby vo výške 2,69 miliardy Kč (104 miliónov eur), do odvetvia rastlinnej výroby 351,4 milióna Kč (13,6 milióna eur), do odvetvia potravinárstva 568 miliónov Kč (22 miliónov eur) a na ostatné aktivity 188,7 milióna Kč (7,3 milióna eur). V predloženom návrhu je tak opäť preferovaná živočíšna výroba,“ dodáva materiál, ktorý má ČTK k dispozícii.

Najvyššiu sumu na jednotlivý program – 885 miliónov korún (34 miliónov eur) – plánuje ministerstvo poskytnúť na zlepšenie životných podmienok v chovoch zvierat. Ďalších 775 miliónov korún (30 miliónov eur) by malo ísť do nákazového fondu na ozdravenie chovov hospodárskych zvierat.

„Podpora vybraných činností zameraných na preventívne úkony v chove ošípaných a hydiny je jednou zo základných podpôr štátu pri plnení stratégie posilnenia živočíšnej výroby,“ uvádza materiál.

Pol miliardy korún (19,3 milióna eur) plánuje ministerstvo prerozdeliť na podporu spracovania poľnohospodárskych výrobkov a zvyšovanie konkurencieschopnosti českých potravinárov.

Štát plánuje tiež 400 miliónmi korún (15,5 milióna eur) podporiť výrobcov a spracovateľov mlieka.

„Program je zameraný na zvýšenie kvality, v záujme dlhodobého zlepšenia trhových príležitostí a dosiahnutie konkurencieschopnosti na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami,“ uvádza úrad.

Výrobcom mlieka by potom malo ísť ďalších 50 miliónov korún (1,9 milióna eur) na kompenzáciu dodatočných nákladov spôsobených spoločným odbytom mlieka. 

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments