Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pestovateľov repy zatiaľ neubúda, ceny však klesajú

Pestovateľov repy zatiaľ neubúda, ceny však klesajú
insert_photoTASR - Na snímke vľavo v popredí Robert Kovács a uprostred ministerka Gabriela Matečná.

Rok po zrušení kvót na cukor už pestovatelia cukrovej repy pociťujú dôsledky tohto rozhodnutia. Už pred ich zrušením upozorňovali na možné výkyvy na trhu, ktoré môžu niektorých pestovateľov priviesť do strát. Rentabilita sa znižuje, pestovateľov ale zatiaľ neubúda.

„V minulosti nám záchrannú sieť zaručovala minimálna cena, ktorá bola na úrovni 26,29 eura pri 16 percentnej cukornatosti. Dnes sa cena pohybuje na úrovni 22 eur na tonu, to znamená, že je tam takmer 20 percentný pokles,“ skonštatoval predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Robert Kovács.

Pestovatelia aktuálne uzatvárajú zmluvy pre budúcoročnú cukrovarnícku kampaň

„My uzatvárame zmluvy vždy na rok. Ceny sa nemenia počas roka, takže ten pokles je skokovitý. To, že cena cukru na pulte sa mení, to nemá vplyv na naše ceny. Ceny, ktoré teraz uzatvárame, sa týkajú sejby budúceho roka, z ktorej úrodu budeme cukrovarom odovzdávať od septembra do decembra 2019,“ dodal Kovács.Ceny oproti kvótam poklesli už aj pri vlaňajších vyjednávaniach – boli vyššie o asi 1,50 eura oproti cenám v aktuálne uzatváraných zmluvách. „Najproblémovejšie pre nás je ale to, že naše ceny sa počítajú podľa toho, za koľko cukrovary cukor predávajú. V tom je zákernosť, pretože my nevieme ovplyvniť cenu, za ktorú oni predávajú. Napriek tomu sme podľa toho vyplácaní, a toto tu v minulosti nikdy neexistovalo,“ uviedol Kovács.

Podľa názorov odborníkov z OECD boli kvóty, v prípade cukru aj mlieka, zbytočnými nástrojmi deformujúcimi trh. Európa ich zaviedla v 80-tych rokoch a mali platiť len krátko. V prípade cukru sa ale zrušili len koncom októbra 2017. Reakciou bolo navýšenie pestovateľských plôch cukrovej repy v niektorých štátoch. So zvýšenou ponukou začala klesať cena cukrovej repy, rovnako ako aj cena cukru na pultoch. Zatiaľ čo pred pár rokmi presahovala 1 euro za kilogram, aktuálne je to okolo 60 centov. Naši pestovatelia sa ani napriek poklesu cien tejto produkcie vzdať nechcú.

„Bežne pestovatelia pestujú cukrovú repu na asi 10 až 15 percentách svojej výmery. Ešte pred zrušením kvót som ich vyzval, aby vydržali, odolali tlaku a zotrvali pri tejto plodine a nevzdávali sa jej. Treba rok-dva vydržať, preklenúť to výnosom z iných plodín, ktoré sa aktuálne oplatia, a možno o pár rokov zistíme, že ceny sú opäť vyššie. V prípade cukrovej repy je rušenie jej pestovania problémové. Ak by sme znížili výmeru o povedzme 20-percent, musel by sa možno zavrieť celý cukrovar. Pri mlieku je to iné, keď poklesol počet dojníc, tak to znamenalo, že niektorá mliekareň mala menej mlieka, ale spracovanie udržali. Avšak v prípade cukrovej repy, ak by produkcia poklesla, cukrovar by sme museli zavrieť celý, on musí mať určitú výrobnú kapacitu,“ dodal Kovács.

Slovenskí roľníci zatiaľ cenovým posunom na trhu odolávajú. Celkovo ich je 195 po celej krajine. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ešte pred dvomi rokmi zaradilo cukrovú repu medzi citlivé komodity a umožnilo pestovateľom poberať viazané platby. Pomocou je aj program zelenej nafty, v rámci ktorého pri cukrovej repe agropodnikatelia získali naviac podporu asi 2 eurá na tonu, pri produkcii 60 ton na hektár. 

„Spoliehame sa na to, že nás rezort aj naďalej podrží, ponechá nám viazané platby a iné podpory, aspoň tak, ako sme mali doposiaľ. Myslíme si totiž, že toto bude rozhodujúci rok a potom sa niečo udeje. Jednou možnosťou je, že sa pozatvárajú v Európe niektoré cukrovary. Avšak aj teraz môžeme vidieť, ako sa zubami nechtami držia aj napríklad v Grécku, kde už pomaly nemajú pestovateľov, ale štát tamojší cukrovar drží. Druhá možnosť je, že sa vrátime k nejakému plánovaniu, kvótovaniu, dalo by sa to nazvať reguláciou,“ dodal Kovács.

Aktuálne u nás fungujú dva cukrovary – v Seredi a v Trenčianskej Teplej, ktoré spracúvajú celú produkciu cukrovej repy na Slovensku.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR - Na snímke vľavo v popredí Robert Kovács a uprostred ministerka Gabriela Matečná.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments