Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Matečná: Sebestačnosť v cukre si musíme zachovať

Matečná: Sebestačnosť v cukre si musíme zachovať
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Klesajúce ceny cukru a jeho dovoz z krajín mimo Európskej únie (EÚ) ohrozujú aj sebestačnosť Slovenska, ako i pestovateľov cukrovej repy na Slovensku. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Matečná v správe pre médiá upozornila, že ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ rokovali aj o situácii na trhu s cukrom. Spresnila, že Slovensko si musí sebestačnosť vo výrobe cukru zachovať, lebo ide o “strategickú surovinu”, a v tejto súvislosti požiadala Európsku komisiu, aby zasiahla na úrovni Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči niektorým veľkým producentom cukru, napríklad voči Indii. 

“Je nevyhnutné, aby sme sebestačnosť slovenského a európskeho trhu aktívne chránili voči poskytovaniu exportných podpôr, ktoré sú v rozpore s pravidlami WTO a deformujú trh s cukrom. Nadmerná produkcia cukru na export v týchto krajinách okrem toho spôsobuje vážne environmentálne problémy,” skonštatovala Matečná.

Podľa jej vyjadrenia Slovensko dokáže pokryť domácu spotrebu cukru vlastnou produkciou, čo vzhľadom na situáciu v iných krajinách nie je samozrejmosťou.

Ministerka pripomenula, že európsky cukrovarnícky sektor sa dlhodobo nevie vyrovnať s aktuálnou prebytkovou situáciou a nízkymi cenami cukru vo svete a v EÚ. Cena cukru klesá od zrušenia kvót v októbri 2017 a dlhodobo je pod hranicou referenčného prahu 404 eur za tonu. Nízke ceny cukru a od nich odvíjajúce sa nákupné ceny cukrovej repy môžu odradiť pestovateľov od pestovania cukrovej repy, čo ohrozí zachovanie produkcie repného cukru vo viacerých členských štátoch EÚ. Na Slovensku je v súčasnosti 195 pestovateľov cukrovej repy, priemerná výmera je 100 hektárov.

Produkcia cukrovej repy na cukor v EÚ v hospodárskom roku 2017/2018, naopak, stúpla na 142 miliónov ton. Je to najviac za posledných 15 rokov. Vyrobenej z nej bolo 21,1 milióna ton cukru, medziročne o 26 % viac.

Nadmerná produkcia cukru vytvára tlak na svetové ceny, ktoré klesli z 540 eur/tona v októbri 2016 na 274 eur/tona v auguste 2018, a teda na najnižšiu úroveň za 11 rokov.

Svetová cena cukru sa v lete hýbala okolo 284 eur/tona. Predpokladá sa, že produkcia cukru v EÚ v aktuálnom hospodárskom roku 2018/2019 poklesne o 1,9 milióna ton. Ceny cukru v Únii však aj napriek tomu zostanú nízke práve v dôsledku veľkých svetových zásob.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
20. november 2018 13:38

Bolo by lepšie,keby pani ministerka ani nešla do bruselu. Tie žvasty už nemôžem zniesť. Už keď by naši múdry chceli vyjadriť svoju mienku,mala by tam cestovať celá vláda ,aby tam videli kto nám vládne.Minister hospodárstva by mal presadzovať nižšiu cenu ropy a ostatný dalšie hovadziny.Pestovanie cukrovej repy by sa ešte… Celý komentár »

realista
realista
20. november 2018 22:55

rovnaký scenár ako s mliekom po zrušení kvót – výrobca a pestovateľ “na bok tu ide o prachy” (Elán Dresy) –