Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Zákon pomôže, len ak bude dobre nastavený

Zákon pomôže, len ak bude dobre nastavený
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na potrebu riešiť problémy, ktoré spôsobuje poľovná zver, poukazujú poľnohospodári dlhodobo. Pripravovaný zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva preto vítajú.

„Naši poľnohospodári potrebujú, aby sa sprísnila legislatíva a aby sa aj vďaka nej znížili obrovské miliónové škody, ktoré spôsobuje zver na poľnohospodárskych plodinách a to aj napriek tomu, že poľnohospodár vykonáva rôzne preventívne opatrenia, aby zver na polia neprišla. Zákon ale môže pomôcť, len ak bude dobre nastavený,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Zásadné v tomto smere je podľa samotných poľnohospodárov minimalizovať počty premnoženej zveri, ktorá spôsobuje škody na poliach, a dosiahnuť lepšiu vymožiteľnosť práva pri nárokoch na odškodnenie. To totiž v praxi v súčasnosti nefunguje.

„Máme aj také parcely, kde sa nám neoplatí zberať úroda. Škody sa šplhajú až do výšky 190-tisíc eur. Za takúto sumu by sme si mohli kúpiť napríklad nový moderný traktor,“ uviedol Milan Halmeš z PD v Žemberovciach v levickom okrese. Ten patrí k regiónom s najväčšími škodami na Slovensku.

„My sa nebránime tomu, aby dodržiavali pravidlá aj poľnohospodári, teda aby robili správne osevné postupy, aby dávali priestor na sledovanie zveri, aby robili remísky a posedy na správnych miestach. Ale dôležité je, aby poľovníci plnili plány odstrelu, nefalšovali ich a zároveň aby zreálnili, čo všetko sa nachádza v revíri. Aby sa na základe toho stanovili pokyny, ktoré by mali poľnohospodári aj poľovníci dodržať. A v neposlednom rade tí, ktorí to nedokážu zrealizovať, aby sa voči nim pristúpilo aj k sankciám. Pretože keď ide o mimoriadnu udalosť, a to v tomto prípade ide, tak musia prísť aj mimoriadne opatrenia,“ uviedol Halmeš.

Pestovatelia sa podľa neho v minulosti snažili škody spôsobené zverou vymôcť, vždy však bez úspechu.

„Škody sú veľmi ťažko vymožiteľné, preto pripravovaný zákon by mal riešiť postih pri nedostatočnom odstrele. Dôležitá je však predovšetkým komunikácia poľnohospodárov a poľovníkov, pretože akokoľvek dobre nastavený systém nebude funkčný, ak obidve strany nebudú ochotné komunikovať,“ uviedla Holéciová z SPPK.

Rezort avizuje, že zákon požadované zmeny prinesie.

„Užívateľ poľovného revíru už bude zodpovedať nielen za škody spôsobené nesprávnym užívaním poľovného revíru, ale aj za škody spôsobené zverou, ak nesplnil schválený plán chovu a lovu alebo mimoriadne povolenie lovu. Farmári si škody spôsobené zverou v takýchto prípadoch budú môcť vymáhať od užívateľa poľovného revíru. Základom je reálne zostavený plán chovu a lovu, t. j. taký plán, ktorý bude vychádzať z reálnych stavov zveri v poľovnom revíri. Ak tento plán užívateľ poľovného revíru nesplní, zodpovedá za škody, ktoré zver poľnohospodárom, ale aj obhospodarovateľom lesa spôsobí,“ vysvetlila Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV SR.

Podľa komory je potrebné v prvom rade zreálniť stavy zveri v lesoch a na poliach.

„Zákon by sa mal nastaviť tak, aby stavy zveri boli prehodnotené. Stavy zveri by sa mali ďalšej kontrolovať a ak sa nebudú plniť kvóty, tak by mali platiť aj sankcie.  V rámci zákona treba jednoznačne stanoviť postup určovania početnosti raticovej zveri a pravidlá sankcionovania v prípade prekročenia maximálneho počtu stavov raticovej zveri,“ dodala Holéciová.

Rezort priznáva, že plány lovu na základe stavov zveri bývajú v súčasnosti podhodnotené. Pomôcť by malo väčšie zapojenie poľnohospodárov do plánovania

„V záujme objektívneho zisťovania stavov zveri a zreálnenia poľovníckeho plánovania umožňuje zákon aj poľnohospodárom aktívne sa zapojiť do tohto procesu. Ich zástupcovia majú byť členmi poradných zborov a chovateľských rád. Na podnet užívateľa poľovného pozemku môže okresný úrad aj zmeniť už schválený plán, resp. navýšiť ho, z dôvodu predchádzania vzniku škôd. K zníženiu stavov zveri má prispieť aj to, že sa budú plány lovu pripravovať a schvaľovať už pre všetky druhy raticovej zveri, ktoré sa v poľovnom revíri vyskytujú a schválený plán lovu bude pre užívateľa poľovného revíru záväzný,“ uviedla Ačjaková z MPRV SR.

Poľnohospodári sú nateraz voči pripravovanému zákonu skeptický. Viacerí potvrdili, že od pripravovanej legislatívy čakali viac. Návrh vstúpil do pripomienkového konania na konci októbra. Odvtedy k nemu dotknuté subjekty predložili už vyše 140 pripomienok.

Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov napríklad požaduje uznať zodpovednosť za škody v prípade, že presiahnu 3 percentá očakávanej úrody, prípadne 3 percentá zničených mladých porastov.

„Pre stanovenie zodpovednosti užívateľa poľovného revíru za škody spôsobené zverou nie sú rozhodujúce deklarované stavy zveri, ani plnenie predpísaného lovu zveri, ale zistená výška škôd, za ktorú nesie zodpovednosť užívateľ poľovného revíru iba v prípadoch, že je nižšia, ako zákonom stanovená hranica,“ uvádza Združenie v zásadnej pripomienke.

Pripomienky predložené SPPK alebo inými združeniami poľnohospodárov k 19. októbru zatiaľ zverejnené neboli. Pripomienkové konanie sa končí v utorok 20.11.2018. Zákon by mal vstúpiť do platnosti od júla budúceho roka – pokiaľ ho parlament schváli.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
20. november 2018 23:01

otázka na okraj – a kto podpisuje zmluvy na výkon práva poľovníctva ? (samozrejme myslím nie zo strany poľovníkov)

Števo
Števo
21. november 2018 8:05

Ako na spasu cakam kazdy den na titulok Africky mor osipanych na Slovensku. Konečne by sa skoncil polovnicky terorizmus pachany na polnohospodaroch dlhe roky. System my mozme vsetko a nemusime nic je neunosny..mat uzitok zo zveriny a naniesť ziadnu zodpovednosť za skody nou napachane je mozne len u nas.

Rolnik
Rolnik
21. november 2018 9:26

Tu pomôže už naozaj len africký mor, ktorý už podla mna na Slovensku je…len…

A.A.
A.A.
21. november 2018 13:28

Takto to vyzerá, keď revíry ovládajú rôzne skupiny ako na východe slovenska Štbáci . Prijmú do združenia len svojich bezzemkov a tí si po tom robia v revíroch čo chcú. Škody na poliach a v našich lesoch my vlastníci a obhospodarovatelia lesov nemáme šancu od poľovníkov vymôcť , nakoľko je… Celý komentár »

G.S.
G.S.
21. november 2018 17:11

realista – to ti je taká prešpekulovaná odrbávačka. Zmluvu by malo uzatvárať združenie vlastníkov poľovných pozemkov. Lenže poľovníkom vyšli v zákone tak v ústrety, že väčšina vlastníkov sa ani len nedozvie, že nejaké združenie už existuje a nie to ešte aby na neho dostali pozvánku. Jednoducho môžu v jednom z… Celý komentár »

A.A.
A.A.
21. november 2018 18:57

Zažil som v roku 2014 v 3 revíroch zvolávačky , takže viem aká realita je s pánom Dugvičom a jeho pani notárkou, ktorú si pozýval na valné zhromaždenia a ktorá si napokon napísala do zapísnice čo len chcela. Zažil som aj to ako pán JUDr. Ferenčík vyhodil vlastníka pozemkov z… Celý komentár »

Anonym
Anonym
21. november 2018 19:55

AA a u pody je to ináč???s tým vlastnickým právom !Nehaj to tak kdě to skončí???