Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

ZSD SR: Situácia na trhu s drevom je kritická

ZSD SR: Situácia na trhu s drevom je kritická
insert_photoarchív polnoinfo.sk

Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR vníma situáciu na trhu s drevom za kritickú, a to kvôli zvyšujúcemu sa podielu tzv. kalamitného dreva nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín. Značne to vplýva na kvalitu ponúkaných sortimentov a ohrozuje finančnú politiku pri dodávkach dreva a odbyte výrobkov z nich. Konštatovali to zástupcovia ZSD SR na pravidelnom štvrťročnom pracovnom rokovaní s vedením štátneho podniku Lesy SR.

„Aj z tohto dôvodu bude ZSD SR v budúcnosti trvať na tom, aby sa normy na zatrieďovanie vyťaženej hmoty opäť vrátili k európskym štandardom a aby aj cenotvorba kopírovala európske trendy v okolitých krajinách. To sú dva základné predpoklady na prežitie slovenských drevospracujúcich subjektov v budúcnosti,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú TASR po skončení rokovania zaslal ZSD SR.

      Jednoznačne pozitívnym nástrojom, na ktorom sa ZSD SR a vedenie Lesy SR dohodli, sú pravidelné pracovné konzultácie na mesačnej, respektíve kvartálnej báze, na ktorých budú vyhodnocovať fungovanie transparentnosti a konzultovať ďalšie opatrenia v prospech rozvoja lesnícko-drevárskeho komplexu na Slovensku.

„S tým súvisí aj spoločný postup pri presadzovaní princípov trvalého a obnoviteľného hospodárenia v lesoch na Slovensku, ktoré sú často predmetom dezinformačných kampaní a špekulácií predovšetkým smerom k laickej verejnosti,“ píše sa v tlačovej správe.
     

 ZSD SR preto jednoznačne podporuje snahu odborných kruhov, aby sa stiahla novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú predložilo Ministerstvo životného prostredia SR, z medzirezortného pripomienkového konania dovtedy, kým sa neuskutoční hlboká odborná diskusia na prípravu nového zákona.

      Obe strany súčasne skonštatovali, že súčasný stav komunikácie umožňuje dostatočne operatívne reagovať na výkyvy trhu a výzvy s tým súvisiace.

„Vďaka spoločnému úsiliu a ústretovosti sa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v dodávkach drevnej hmoty spracovateľov, k čomu bezpochyby prispelo aj uzatváranie stredno- a dlhodobých zmlúv so spracovateľmi dreva,“ konštatuje sa v závere tlačovej správy.

      Štátny podnik Lesy SR uzatvoril na prelome rokov 2017/2018 zmluvy s centrálnymi odberateľmi dreva v súlade so schválenou obchodnou politikou, k čomu sa neskôr pridali aj zákazníci regionálneho významu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív polnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ccm
ccm
30. november 2018 22:51

Znova len ťažká filozofia…Kedy konečne začne úradovať NAKA ?! Nie hore na MPaRVSR , ale dodávatelia drevorubačských služieb si prichádzajú na svoje! My ,,dolu “ vidíme , komu ide karta…