Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

MPRV SR: Odvod pre obchodné reťazce má do agrosektora vrátiť rovnováhu

MPRV SR: Odvod pre obchodné reťazce má do agrosektora vrátiť rovnováhu
insert_photoarchív polnoinfo.sk

Návrh na mimoriadny odvod pre obchodné reťazce vznikol najmä preto, aby odstránil nespravodlivé rozdelenie marže a do agrosektora vrátil rovnováhu. Pre TASR to v stredu uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v reakcii na Výzvu na podporu poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu na Slovensku z dielne Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) a Združenia miest a obcí Slovenska.

Výzva je reakciou na návrh zaviesť osobitný odvod pre obchodné reťazce. Jej podporovatelia sa obávajú rastu cien potravín a dopadu na zvyšovanie miezd v agropotravinárstve a obchode.

V súčasnosti majú najväčšiu časť profitu obchodné reťazce a farmári a spracovatelia sú často na hranici výrobných nákladov, alebo dokonca pod ňou. Všetky získané financie budú smerovať na boj proti klimatickým zmenám, na budovanie zavlažovacích systémov, na tvorbu rizikového fondu, aj na podporu kvalitných domácich potravín, dôvodí agrorezort.

“Výzvu KOZ SR a RÚZ vnímame veľmi vážne, avšak upozorňujeme, že MPRV SR nie je správnym adresátom. Odporúčame ju adresovať obchodným reťazcom, ktoré majú dostatočne veľkú silu na to, aby vytvorili v agropotravinárskom sektore poctivé obchodné vzťahy,“ konštatovalo ministerstvo.

Podľa neho nie je dôvod na zvyšovanie cien pre spotrebiteľov.

„Väčšina reťazcov má dostatočne veľký profit, aby mimoriadny odvod nemuseli premietať do cien. Nastal čas, aby sa so svojim ziskom spravodlivo podelili,“ pripomína rezort.

MPRV SR upozorňuje na dlhodobé podfinancovanie sektora a preto začalo so sériou systémových opatrení, ktoré zvýšia jeho konkurencieschopnosť. A ak majú byť opatrenia financované zo štátneho rozpočtu, je nevyhnutné nájsť financie a tie je potrebné hľadať v tomto prípade u obchodných reťazcov, uzatvára rezort.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív polnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton spišák
Anton spišák
3. december 2018 11:58

Kto sa len trochu rozumie do obchodu a do podnikania vôbec,musí hodnotiť tento zákon ,ako za ukážku diletanstva. V zákone musia uviesť aj spôsob kontroly,ako zistia,že dodatočný odvod sa nezahrnul do ceny tovaru. Kontrola ceny podnikatela a následne aj zisku,keď nie sú porušené podmienky kvality,hlavne v oblasti platných noriem,je prakticky… Celý komentár »