Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK: Poľnohospodári bojujú s počasím aj s lesnou zverou

SPPK: Poľnohospodári bojujú s počasím aj s lesnou zverou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Jesenné práce sú na väčšine územia SR prakticky ukončené. Poľnohospodári finišujú so zberom kukurice a slnečnice, ale aj ovocia. Zber cukrovej repy sa presunul do poslednej tretiny. Pestovatelia upozorňujú aj na škody na ornej pôde a trvalých trávnych porastoch následkom premnoženej poľovnej zveri. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Poľnohospodári podľa neho postupne ukončili jesenné práce v oblasti Žiliny, na Liptove, Orave, v regiónoch Banská Bystrica, Zvolen, Poprad, ale aj v okresoch Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník či Vranov nad Topľou.

„Podľa možností počasia pokračuje v mnohých regiónoch pasenie hovädzieho dobytka a oviec, vykonávajú sa orba, zapracovanie maštaľného hnoja či ošetrovanie porastov,“ priblížil.

Priemerné úrody sú podľa Korpáša lepšie ako v minulom roku.

„Je však nutné podotknúť, že v minulom roku mala na jesenné úrody veľký vplyv extrémna vlna horúčav a nedostatok vlahy počas letných mesiacov. Priemerná úroda zemiakov je na úrovni 27,64 tony na hektár (t/ha). Priemerné úrody cukrovej repy sa aktuálne pohybujú na úrovni 60,5 t/ha,“ spresnil.

Tohtoročné jesenné obdobie sa podľa neho vyznačuje mimoriadnym suchom, orba a ďalšie práce na poliach sú pre slovenských poľnohospodárov značne sťažené. Často dochádza aj k poškodeniu používanej techniky, podmienky tiež vyžadujú zvýšenú spotrebu pohonných látok. Značný deficit zrážok robí ťažkosti, najmä pri pomalšom vzchádzaní ozimných obilnín. 

„Lesná zver opätovne začala robiť škody na lucernách a ďatelinovinách a vo vyšších polohách sú už poškodené aj porasty ozimných obilnín a trvalých trávnych porastov,“ dodal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Pišta
Pišta
6. december 2018 11:24

A ešte bojujeme s prebujnelým byrokratickým systémom v štátnej správe , kde si každá inštitúcia prehrieva svoju polievočku dôležitosti v agrosystéme. Na riešenie dôležitých tém potom neostáva priestor a výsledok je taký , že v republike chováme viac medveďov ako je chovateľov oviec, na poliach sa pasie viac kusov vysokej… Celý komentár »