Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Prístup menších farmárov k užívaniu pozemkov sa zjednoduší

Prístup menších farmárov k užívaniu pozemkov sa zjednoduší
insert_photoTASR

Prístup menších farmárov k pozemkom sa má zjednodušiť. Počíta s tým novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov z dielne koaličných poslancov Mosta-Híd a SNS, ktorú schválil parlament.

Poslanci novelou reagujú na platnú legislatívu od 1. mája tohto roka, ku ktorej boli podľa nich búrlivé reakcie najmä zo strany menších farmárov, ktorí užívali náhradné pozemky. Preto navrhujú zmeny. 

„Návrh zákona je reakciou na požiadavky praxe tak, aby náhradné pozemky užívané aj po strate platnosti rozhodnutia o vyčlenení náhradných pozemkov z dôvodu prechodu alebo prevodu pôvodného pozemku boli užívané na základe právneho titulu, ktorým bude nové rozhodnutie okresného úradu, pozemkového a lesného odboru,“ zdôvodnil jeden z predkladateľov novely Peter Antal (Most-Híd).

Plénum zároveň pri hlasovaní odobrilo Antalov pozmeňujúci návrh, podľa ktorého napríklad v praxi nastáva problém, že žiadosť na vydanie náhradnej pôdy môže podať len vlastník.

„Ak by nájomca mohol ponúknuť vlastníkovi náhradnú pôdu v rovnakej výmere a bonite a vlastník by ju odmietol, mohol by nájomca následne podať návrh na okresný úrad, nech určí, či je ponúknutá pôda v súlade aj so záujmami vlastníka a ak nie, tak okresný úrad vydá rozhodnutie, kde má byť vlastníkovi pôda vydaná,“ priblížil Antal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
stary gazda
stary gazda
9. december 2018 20:32

zakon je pre developerov a nie pre farmarov

abraka
abraka
10. december 2018 21:26

stary gazda tu ku kazdemu clanku musi zamudrovat 🙂 aby vobec nejaky gazda bol ked si tu od veci vypisuje stale ako keby farmu ani nevidel

jm
jm
15. december 2018 20:57

Zákonodarcovia by mali hlavne hľadať spôsob ktorí by odbúral nekonečné drobenie vlastníckych podielov a zároveň dotiahnuť už konečne zlúčenie tých motykových záhonov dva metre krát nekonečno. Hlavne zákonodarcovia by mali poznať problematiku a nie meniť zákon každú chvíľu. Potom to prináša viac nervozity a nespokojnosti ľudí ktorých sa to priamo… Celý komentár »

realista
realista
16. december 2018 11:53

presne ako píše „jm“ je nevyhnutné nabrať odvahu k novelizácii príslušných právnych predpisov – zabrániť drobeniu napr. PP pod 1 ha a lesných pozemkov pod 3 ha –> ale v žiadnom straníckom programe o tom „ani chýru ani slychu“ ….. ….ak to čím skôr neurobíme peniaze na pozemkové úpravy budú… Celý komentár »

G.S.
G.S.
17. december 2018 17:08

realista – ale uznaj , že pre geodetov je to prakticky perpetuum. To nikdy neskončí a kým oni raz obídu Slovensko s ROEP už môžu všetko začínať znova, lebo zomrela celá generácia.

realista
realista
18. december 2018 16:17

re „G.S.“ – žiaľ za jednu generáciu nestíhajú…..a hľadať dedičov v 3 pokolení ak niet ani náhrobkov je problém….