Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Slovenské výrobky pod tlakom nárastu platov zdražejú

Slovenské výrobky pod tlakom nárastu platov zdražejú
insert_photoTASR

Prvovýrobcovia aj spracovatelia avizujú v novom roku rast cien mlieka a mliečnych výrobkov. Zvýšiť by sa mali o 5 až 10 percent – podľa náročnosti na manuálnu prácu. Práve tá spolu s cenami energií vyháňa ceny nahor.

„Surovina nám od letných mesiacov zdražela o 6-percent. Máme zvýšené náklady, ktoré sa nedajú nijakým spôsobom ovplyvniť, a to sú ceny energií, ktoré idú v dvojcifernom raste. Ďalej na to vplýva situácia na trhu práce, kde len mliekarenský priemysel v tomto roku zvýšil mzdové náklady o 6,5 percenta a zároveň zvýšil zamestnanosť o 7 percent. Takže tieto náklady spolu s inými službami, keďže to postihuje celú ekonomiku, budeme musieť pretaviť do odbytových cien,“ vysvetlil Stanislav Voskár zo Slovenského mliekarenského zväzu.

Zvýšené náklady čoraz viac pociťuje aj prvovýroba. Výkupné ceny surového kravského mlieka ich stále nepokrývajú, hoci cena v uplynulých mesiacoch rastie.

„Keby sme hodnotili súčasnú cenu, tá je niekde na úrovni 32,5 centu za surové kravské mlieko od prvovýrobcov. Treba konštatovať, že rok 2018 je z pohľadu prvovýrobcov prvý stabilnejší rok. Je tu však aj druhý moment, a to ten, že cena, ktorú máme v súčasnosti, stále nedosahuje úroveň, akú mala vlani v novembri, alebo aj v januári 2018,“ skonštatoval Alexander Pastorek, predseda Zväzu prvovýrobcov mlieka.

Ceny v prvej polovici tohto roka klesali, rásť začali opäť až od leta. K nárastu strát v prvovýrobe ale prispievajú zvyšujúce sa náklady najmä na ľudskú prácu.

Je nevyhnutná požiadavka na to, aby cena smerom k poľnohospodárom rástla. Nemôže zostať na súčasnej úrovni. Netreba zabúdať na to, že aj roľníci majú zvýšené náklady. V živočíšnej výrobe sa robí aj cez víkendy a sviatky a robí sa už aj v noci, takže príplatky, ktoré nám Zákonník práce ukladá, musíme vyplatiť našim zamestnancom. Rovnako aj v poľnohospodárstve sa zápasí so situáciou na trhu práce. Ľudia už nie sú ochotní chodiť do práce v sobotu a v nedeľu za tie peniaze, ako boli ochotní pred rokom či dvomi. To sú všetko objektívne zvýšené náklady na výrobu mlieka,“ dodal Pastorek.

Sektor prvovýroby je aj napriek rastúcim výkupným cenám stále stratový.

„Čo sa týka výrobných nákladov, hovoríme o sume 38 centov na liter mlieka. Nákupná cena je momentálne na úrovni 32,5 centu, plus máme podporu 4 centy podľa priemernej úžitkovosti, takže sa dostávame k číslu 36,5 centu. Teda stále je tam strata asi 1,5 centu na liter surového kravského mlieka,“ uviedla Margita Štefániková, výkonná riaditeľka SZPM.

Počet chovateľov sa aj v tomto roku u nás znížil a podľa odhadov ku koncu roka bude zrejme na Slovensku o 5-tisíc dojníc menej ako vlani.

Ceny mlieka a mliečnych výrobkov by mali rásť od januára, po ukončení rokovaní s obchodníkmi. Zvýšiť by sa mali ceny všetkých výrobkov, najviac zrejme porastú ceny syrov a tvarohov. Obchodníci avizujú, že sami ceny dvíhať nebudú, avšak na pulty premietnu zdražovane zo strany mliekarov.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ján
Ján
11. december 2018 7:40

Maďarsko si uvedomilo,že je tu „otrokárska“ spoločnosť ! Ak chceme ako poľnohospodárstvo prežíť,tak riešme náklady na energiu,lebo z celej EU je v SK najdrahšia. My však objavujeme „koleso“,ktoré je tu už tisíce rokov a zvyšovanie miezd-žobračeniek pemietame do cien,lebo robotník už nechce pracovať za žobračenku 30 dní v mesiaci. „Len… Celý komentár »

Martin
Martin
2. január 2019 9:13

4,45 eur/hodina + 10% prémie + príplatky za – nočnu , sviatky a i. Východ SR