Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Zetor vo vážnych problémoch. Prepúšťa 40 % zamestnancov

Zetor vo vážnych problémoch. Prepúšťa 40 % zamestnancov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Brniansky výrobca traktorov Zetor Tractors do konca marca 2019 prepustí 260 ľudí, čo je asi 40-percent zamestnancov. Dôvodom sú ekonomické problémy firmy. ČTK to dnes povedal vedúci odborov Alois Kazelle.

“Včera (v pondelok) sme sa na tom dohodli s vedením spoločnosti. K prepúšťaniu malo najskôr dôjsť skôr, ale vedenie očakávalo, že sa v druhom polroku zvýši odbyt, čo sa zvyčajne stávalo. K zvýšeniu odbytu bohužiaľ nedošlo,” uviedol Kazelle.

Dodal, že prepúšťanie sa týka všetkých profesií od manažérov po robotníkov. Odísť má 131 úradníkov, 64 výrobných robotníkov, 53 režijných robotníkov a 12 manažérov.

Vedenie spoločnosti uviedlo, že problémy začali začiatkom tohto roka s novou legislatívou, ktorá sprísnila bezpečnostné pravidlá pre stroje.

“Bolo potrebné komplexne modernizovať všetky modelové rady traktorov ZETOR. Aj napriek maximálnej snahe vstupoval ZETOR do roku 2018 s obmedzenou produktovou ponukou, ktorú sa podarilo skompletizovať až v auguste roku 2018. Prvá polovica roka tak bola obchodne horšia a v druhom polroku sa už stratu nepodarilo dohnať,” uviedol výkonný riaditeľ Zetoru Marian Lipovský.

Legislatíva podľa neho núti Zetor investovať do modernizácie a vývoja tých častí traktorov, ktoré ale nemajú pridanú hodnotu pre zákazníka, ale vedú k zdražovaniu strojov.

“Ďalším aspektom, ktorému značka čelí, je fakt, že globálni hráči uvádzajú na jednotlivé trhy produkty za extrémne lacné ceny, ktorým v súčasnom stave nedokážeme konkurovať,” dodal Lipovský s tým, že Zetor už plošne znížil mzdy kvôli úspore nákladov .

Majiteľ Zetora, firma HTC Investments pripravuje podľa Lipovského na budúci rok výraznú kapitálovú investíciu, ktorá umožní v budúcom roku pokračovať v začatých zmenách.

Podľa výročných správ spoločnosti už niekoľko rokov klesajú tržby a znižuje sa aj počet vyrobených traktorov. Kým v roku 2014 spoločnosť predala 4187 traktorov, v roku 2015 to bolo 3773, v roku 2016 klesol počet na 3144 a v minulom roku umiestnili na trh len 2765 traktorov. Podobne klesali aj tržby, ktoré v roku 2014 dosahovali 3,8 miliardy českých korún a vlani už 2,9 miliardy korún.

Vzhľadom na nedostatok voľných zamestnancov na pracovnom trhu je pravdepodobné, že väčšina prepustených nájde v Brne iné povolanie. V okrese Brno-město bola v novembri nezamestnanosť 4,1 percenta

“Už od rána mi telefonujú personalisti, aby som ľuďom odovzdal kontakt, je teda možné, že nájdu prácu hneď,” uviedol Kazelle.

Výpovede začnú v Zetoru rozdávať v priebehu januára, výpovedná lehota tak začne zamestnancom plynúť vo februári, väčšina by ich mala skončiť do konca marca. Je ale možné, že časť zamestnancov pristúpi na dohodu.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
G.S.
G.S.
19. december 2018 17:10

Financovanie predaja máte absolútne nanič. Dnes vám málokto pribehne s peniazmi v igelitke a jednanie s vašim ČSOB Leasing je o tom ako sa vás snažia oklamať a odrbať. Ale hlavne, že ste investovali do Pininfariny .