VÚB
VÚB
VÚB

Aktuálny pohľad na agrosektor

Pocity a želania v protiváhe odbornosti?

Ak chce Slovensko meniť svoju podnikateľskú štruktúru, musí to robiť na základe riadnej analýzy svojho poľnohospodárstva, demografického zloženia obyvateľstva, skutočného záujmu mladých o štúdium stredných aj vysokoškolských odborov v poľnohospodárstve. Zatiaľ je všetko viac o pocitoch, želaniach a túžbach pretláčaných rôznymi malými, mediálne aktívnymi združeniami. Krajina však potrebuje racionálne rozhodovanie. Hovorí v rozhovore pre víkendové vydanie denníka PRAVDA Ladislav Sedmák, úspešný chovateľ ošípaných zo spoločnosti AGRORIS Rimavská Sobota.

Íri sa pre brexit preorientovávajú z cheddaru na iné syry

Obrázok stáda vodných byvolov na kopci môže pôsobiť ako scéna z južného Talianska. V skutočnosti sa tento dobytok pasie na kopci na juhozápade Írska. Johnny Lynch, farmár z grófstva Cork, vyrába z ich mlieka mozzarellu. Niektorí írski farmári sa totiž pred brexitom začínajú "preorientovávať" z cheddaru na iné druhy syrov, vrátane mozzarelly.

SPU skúma vplyv plastov na reprodukciu samcov

Aký vplyv majú chemikálie nachádzajúce sa najmä v plastoch na reprodukciu skúmajú na Katedre fyziológie živočíchov Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU. Tím výskumníkov sa zaoberá vplyvom environmentálnych polutantov na reprodukčné správanie samcov. Jeden z výskumníkov, Ing. Tomáš Jambor, za výskum získal aj ocenenie študentská osobnosť roka 2017 v oblasti poľnohospodárstvo.

Vajec máme dosť, hoci bielych je málo

Trh s vajíčkami sa po minuloročnej fipronilovej kauze dostal do normálnych koľají. Chovy v zahraničí, ktoré museli pre používanie zakázaného pesticídu zlikvidovať, stihli producenti obnoviť. Na rozdiel od novembra, kedy vajcia v niektorých obchodoch dovážajúcich najmä zo zahraničia chýbali, je aktuálne vajec dosť aj u nás.

Jahňacina je u nás sezónna, chýba trh

Spotreba jahňacieho mäsa je u Slovákov dlhodobo nízka. V priemere každý z nás zje za rok len asi 20 dkg jahňacieho mäsa. Nízky záujem je jedným z dôvodov, prečo väčšina slovenských jahniat odchádza do zahraničia. V tomto roku ich naši chovatelia vyviezli asi 85-tisíc, čo je ale oproti minulosti menej o desiatky tisíc kusov.

Kto "ryžuje" na bravčovom?

Potraviny v Českej republike zdraželi v poslednom štvrťroku minulého roka najviac z celej Európskej únie. Ešte zaujímavejšie zistenie je fakt, že cena bravčového mäsa neustále stúpa. Chovatelia pritom predávajú jatočné ošípané za stále nižšie ceny. Zväz chovateľov ošípaných sa pýta: Kto na zdražení profituje?

Ceny komodít na svetových burzách

Pšenica €/tona Trend
MATIF Paríž 182,50
CBoT Chicago 170,89
KBB Bratislava 160,83
Kukurica €/tona Trend
MATIF Paríž 170,00
CBoT Chicago 136,91
KBB Bratislava 147,25
Repka €/tona Trend
MATIF Paríž 363,25

História zaznamenaná fotoobjektívom

Poľnohospodárske podielnicke družstvo Rača začalo od 28.júna 1999 so zberom čiernych, červených a bielych ríbezlí takmer na 34 hektároch rozlohy. Jarné mrazy v období kvitnutia ríbezlí poškodili 80% úrody. Na snímke František Benkovič (vľavo) a Benjamin Čík (vpravo) vykladajú ríbezle z kombajna na vlečku. Foto: TASR - Pavel Neubauer, 29.júna 1999 Autor: dobový text a foto TASR

Aktuálna predpoveď počasia

iMeteo.sk

Predpoveď počasia cez model ALADIN na SHMÚ