VÚB
VÚB
VÚB

Aktuálny pohľad na agrosektor

V Nemecku sa naplno rozbieha sezóna obľúbenej špargle

V Nemecku sa naplno rozbieha sezóna špargle. Výhonky tejto zeleniny so zemiakmi a maslom alebo populárnou holandskou omáčkou si v najbližších dvoch mesiacoch opakovane dajú prakticky všetci obyvatelia spolkovej republiky. V priemere do 24. júna - kedy sezóna špargle tradične končí - každý z nich skonzumuje zhruba 1,5 kilogramu tejto pochutiny.

Sucho výrazne postihne svetové poľnohospodárstvo

Budúcnosť českého poľnohospodárstva môže byť podľa geológa a klimatológa Václava Cilka dobrá. Až sa situácia mierneho globálneho nadbytku potravín preklopí do mierneho nedostatku, zvýšia sa ceny a dlhodobo sa udržia. To, že porastie dopyt, je podľa neho vzhľadom na situáciu v Indii a Číne isté.

Dotácie podmienené členstvom v komore rozdeľujú roľníkov

Čerpanie poľnohospodárskych dotácií iba pod podmienkou členstva v Agrárnej komore ČR rozdeľuje českú poľnohospodársku verejnosť. Myšlienku podporuje minister poľnohospodárstva v demisii Jiří Milek (za ANO), proti sa naopak stavia Asociácia súkromného poľnohospodárstva ČR (ASZ). Milek vidí vzor v Rakúsku, podľa ASZ má byť členstvo v podobných zoskupeniach vždy dobrovoľné a nie vynucované.

Hamburgerov sa vo Francúzsku predalo viac ako bagiet

Pre milovníkov bagiet to bude možno šok, ale tento symbol Francúzska začínajú na domácom trhu vytláčať americké hamburgery. Podľa najnovších údajov sa totiž v roku 2017 po prvýkrát v histórii predalo vo Francúzsku viac hamburgerov ako tradičných bagiet so šunkou a maslom.

ČR dá na hľadanie vakcíny proti moru ošípaných milión eur

Situácia s africkým morom ošípaných sa v Európe mierne zhoršila a jedinou cestou na zastavenie choroby je nájdenie účinnej vakcíny a preočkovanie celej populácie diviakov. V Bruseli sa na tom zhodli český minister poľnohospodárstva Jiří Milek a komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis. Česko podľa ministra preto na výskum uvoľní milión eur (asi 25 miliónov Kč).

Skúma kvasinky - aj tie, ktoré sú v tokajskom víne

Rodák z juhomaďarskej Békešskej Čaby Matej Šipický je emeritným profesorom na Prírodovedeckej fakulte Debrecínskej univerzity, kde v roku 1984 založil Katedru genetiky. Oblasťou jeho výskumu je genetika a mikroorganizmy. Jeho skupina publikovala najviac publikácií o mikroorganizmoch žijúcich v tokajských vínach.

Ceny komodít na svetových burzách

Pšenica €/tona Trend
MATIF Paríž 163,00
CBoT Chicago 138,28
KBB Bratislava 144,17
Kukurica €/tona Trend
MATIF Paríž 162,50
CBoT Chicago 120,42
KBB Bratislava 141,67
Repka €/tona Trend
MATIF Paríž 340,00

História zaznamenaná fotoobjektívom

Na archívnej snímke z 30. júla 1969 nový pivovar v Hurbanove. V Hurbanove, okres Komárno, dali začiatkom tohto mesiaca do skúšobnej prevádzky nový pivovar s kapacitou 600.000 hektolitrov piva. Pivovar bol postavený za dva a pol roka za 120 miliónov korún. S riadnou výrobou chcú začať začiatkom augusta a budú vyrábať všetky druhy piva - biele a čierne, sedem, desať a dvanásťstupňové. Novinkou bude pivo v plechovkách, ktoré bude o niečo drahšie ako fľaškové, ďalším zlepšením bude pasterizované sudové pivo. Hurbanovské pivo sa bude predávať pod značkou "Zlatý bažant", a má výbornú chuť a vysokú kvalitu, čoho zárukou je vlastná sladovňa s kapacitou 30.000 ton sladu za rok, ktorá pracuje už 3 roky a slad z nej si získal dobré meno v zahraničí, kam ho väčšinou exportovali. Na snímke pivovar so sladovňou. Autor: dobový text a foto TASR

Komerčné informácie

Aktuálna predpoveď počasia

iMeteo.sk

Predpoveď počasia cez model ALADIN na SHMÚ